
Mulţi plasticieni renumiţi s-au aplecat cu penelul asupra unor momente cruciale, surprinzând în lucrările lor secvenţe din cele mai mari pandemii ale lumii.
„Malaria” de Antoine Auguste Erneste Hebert; „ Ciuma la Napoli”, de Micco Spadaro; „Ciuma” lui Arnold Böcklin; „ Ciuma din Roma” a lui Jules Delaunay; „Familia”, de Egon Schiele (lucrare inspirată de pandemia de gripă spaniolă din 1918) sunt doar câteva dintre aceste lucrări.
Cu „Primăvara lui Covid-19”, numele pictorului clujean Cornel Vana (n. 1957, 10 martie; Cacova Ierii, Cluj) se alătură maeștrilor care au promovat în arta lor știinţa medicală, abnegaţia și dăruirea „îngerilor în halate albe”.
O pictură de stringentă actualitate, care poate onora și înnobila orice unitate medicală. Deocamdată, aceasta se află în colecţia personală a pictorului. Intenţia este de a o expune într-o expoziţie personală în
toamna acestui an.
Turdean prin adopţie, Cornel Vana a avut până în prezent peste 150 de expoziţii personale (prima în 1985, la Turda), dintre care aproape zece în Capitală. Acestora li se adaugă prezenţele expoziţionale de la Cluj-Napoca, Sighișoara, Târgu Mureş, Sinaia (Galeria Regală), Baia Mare, Satu Mare, dar și de peste hotare: New York, Firenze, Denver, Londra, Budapesta etc.
De asemenea, lucrările sale înnobilează colecţii particulare din: România, Italia, Ungaria, Germania, Franţa, Suedia, Statele Unite, Australia,Irlanda, Japonia.
Mai trebuie amintit încă un palier al creaţiei sale artistice, la fel de important.
Este vorba despre lucrările de interes cetăţenesc, de menţionat fiind basorelieful poetului Vasile Copilu-Cheatră, basorelieful poetului Paul Gon, Troiţa care comemorează jertfa cacovenilor de la 1848, bustul lui Horia la Primăria Mărişel, harta turistică a oraşului Turda, lucrările în granit ale profesorului de fizică nucleară Mircea Sabău, a prozatorului Ion Cârjă Făgădaru și a matematicianului Marian Ţarină.