Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Cornel Vana, pictor pe baricadele pandemiei

Viața Medicală
Demostene ŞOFRON vineri, 1 mai 2020

Mulţi plasticieni renumiţi s-au aplecat cu penelul asupra unor momente cruciale, surprinzând în lucrările lor secvenţe din cele mai mari pandemii ale lumii.

„Malaria” de Antoine Auguste Erneste Hebert; „ Ciuma la Napoli”, de Micco Spadaro; „Ciuma” lui Arnold Böcklin; „ Ciuma din Roma” a lui Jules Delaunay; „Familia”, de Egon Schiele (lucrare inspirată de pandemia de gripă spaniolă din 1918) sunt doar câteva dintre aceste lucrări.

Cu „Primăvara lui Covid-19”, numele pictorului clujean Cornel Vana (n. 1957, 10 martie; Cacova Ierii, Cluj) se alătură maeștrilor care au promovat în arta lor știinţa medicală, abnegaţia și dăruirea „îngerilor în halate albe”.

primavara lui covid 19O pictură de stringentă actualitate, care poate onora și înnobila orice unitate medicală. Deocamdată, aceasta se află în colecţia personală a pictorului. Intenţia este de a o expune într-o expoziţie personală în
toamna acestui an.

Turdean prin adopţie, Cornel Vana a avut până în prezent peste 150 de expoziţii personale (prima în 1985, la Turda), dintre care aproape zece în Capitală. Acestora li se adaugă prezenţele expoziţionale de la Cluj-Napoca, Sighișoara, Târgu Mureş, Sinaia (Galeria Regală), Baia Mare, Satu Mare, dar și de peste hotare: New York, Firenze, Denver, Londra, Budapesta etc.

De asemenea, lucrările sale înnobilează colecţii particulare din: România, Italia, Ungaria, Germania, Franţa, Suedia, Statele Unite, Australia,Irlanda, Japonia.

Mai trebuie amintit încă un palier al creaţiei sale artistice, la fel de important.

Este vorba despre lucrările de interes cetăţenesc, de menţionat fiind basorelieful poetului Vasile Copilu-Cheatră, basorelieful poetului Paul Gon, Troiţa care comemorează jertfa cacovenilor de la 1848, bustul lui Horia la Primăria Mărişel, harta turistică a oraşului Turda, lucrările în granit ale profesorului de fizică nucleară Mircea Sabău, a prozatorului Ion Cârjă Făgădaru și a matematicianului Marian Ţarină.

Etichete: COVID -19 Cornel Vana Ciuma la Napoli Ciuma din Roma ciuma Arnold Böcklin Jules Delaunay Egon Schiele Micco Spadaro

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC