Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Creierul muzical

Viața Medicală
Delia Scripcariu joi, 3 noiembrie 2022, ora 09:01

Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a continuat seria evenimentelor bilunare „Joia la Mironescu”.

Tema abordată pe data de 27 octombrie a fost „ Creierul muzical. Recital & lectură publică”. Evenimentul a fost coordonat de dr. Richard Constantinescu, iar studentele implicate în activitate au fost Ana-Maria Filip (anul VI) și Luciana Cojocaru (anul IV). 

Literatura ca terapie - FILIT 2022 

creierul muzical (1)

Sub semnul limbajului spiritului – muzica – a fost creată o atmosferă încărcată de semnificații și emoții deosebite – speranță, bucurie, nostalgie, trecut, prezent, viitor. Publicul a vibrat sub acordul melodiilor și discuțiilor generate, trăind din plin experiența creată și împărtășită. 

creierul muzical (1)

Studenții de la Medicină, cât și studenții de la Studii culturale americane (Facultatea de Litere), au fost prinși în mrejele evenimentului și au fost încântați să descopere talentele și informațiile aduse sub lumina reflectorului prin intermediul acestui context. 

creierul muzical (2)

Recitalul susținut de studenta Ana-Maria Filip a constat într-o abordare variată a stilurilor muzicale, fiind pus, cu precădere, accentul pe interpretarea personală a pieselor – de la Pink Floyd si Amy Winehouse la Britney Spears și Vița de Vie, cântece care poate, la o primă vedere, nu s-ar potrivi unitar într-un playlist,  dar care s-au împletit armonios tocmai datorită poveștii țesute și prin transformarea genului muzical din care fac parte. Recitalul a fost încheiat cu o suită de cântece românești, iar ultima piesă – „Timp” – a fost o compoziție proprie a studentei (atât versuri cât și muzică). 

creierul muzical (3)

Experiența povestită de studenta Luciana Cojocaru a fost impresionantă, purtând publicul pe meleagurile copilăriei, când sămânța pasiunii a încolțit, până la perioada pandemiei (cu grelele încercări) și înspre actualitate.

Dincolo de pasiune, muzica a fost un mod prielnic de refugiu din cotidian, generând prin intermediul pianului un portal către sine și către o nouă viziune asupra lumii, facilitând găsirea echilibrului interior.

A istorisit parcursul său la diverse concursuri, interacțiunea cu profesorii de la orele de pian, amintirile din timpurile repetițiilor, desprinderea de latura competițională și deschiderea oferită de propriile alegeri pentru a-și lărgi sfera interpretativă, cum muzica o ajută înainte de examene și cum viața ei a fost influențată de această artă.

Dr. Richard Constantinescu (foto mai jos) a completat tabloul în mod excepțional cu nuanțele pasajelor extrase din diverse cărți care aduc în prim-plan interacțiunea creier-muzică. 

richard constantinescu

Etichete: creierul muzical joia la mironescu Richard Constantinescu recital muzica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.