Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Cronică de familie

Viața Medicală
Dr. Mihail MIHAILIDE vineri, 10 decembrie 2010

   În 1987, academicianul Marin Gh. Voiculescu, marele profesor de Boli contagioase de la Colentina, creator de Şcoală medicală şi autor al unor tratate celebre în domeniul patologiei infecţioase, rămase încă de raftul întâi, cunoscut om de cultură şi medic-scriitor, mi-a oferit o recentă lucrare a sa, apărută la Editura Academiei: „Scrisul medical ca tehnică şi artă“. Era o pledoarie pentru corectitudinea scrisului ştiinţific – respectarea normelor severe formulate de marii editori de carte şi reviste, acceptate pe plan internaţional – dar şi pentru frumuseţea scrisului, ca act de creaţie. Scrisul medical se învaţă, afirma profesorul. „Orice medic poate – cel puţin teoretic – să deprindă arta scrisului, cunoscând şi aplicând anumite reguli, se perfecţionează şi lucrează cu tenacitate. (...)

Rezultatele sunt, finalmente binevenite, ele servind şi la formarea medicului ca om. În acest sens, Francis Bacon, într-unul din eseurile sale, afirma: «Lectura face un om cultivat; conversaţia un om prompt, iar scrisul un om exact» (Eseul 50: Despre studii)“. Poate că este doar o întâmplare aceea că specialiştii în Boli contagioase pe care, într-un fel sau altul, am avut onoarea să-i cunosc, de la corifeii Matei Balş, Marin Gh. Voiculescu, Mircea Angelescu, Maria Golăescu şi până la autoarea cărţii pe care o voi prezenta în continuare, au avut înzestrarea exprimării exacte, limpezi, a „stilului“ în scris – ca o adevărată filiaţie a acestui talent, neîntâlnită în multe alte specialităţi, cel puţin, în Bucureşti.
   Într-adevăr, dna conf. dr. Victoria Aramă, de la INBI „Prof. dr. Matei Balş“ oferă cititorilor (practicienilor cu experienţă din clinici, spitale şi ambulatorii, rezidenţilor şi studenţilor în medicină) cea mai completă şi la zi monografie, bine gândită, judicios structurată, scrisă cu har – în sensul descendenţei amintite – asupra unui subiect extrem de actual, INFECŢIA CU VIRUSUL CITOMEGALIC (Ed. Medicală, 2010). Dsa este o recunoscută specialistă în domeniul virusologiei, în speţă a infecţiilor cu herpesvirusuri, subiect şi al tezei sale excepţionale de doctorat (1999), al unui grant CNCSIS de cercetare desfăşurat în perioada 2006–2009, cu tema „Evaluarea tehnicilor de biologie moleculară în diagnosticul infecţiei CMV şi a rolului viremiei CMV în progresia infecţiei HIV la pacienţii aflaţi sub HAART (highly active antiretroviral therapy)“, sub coordonarea dlui prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. La elaborarea amplei monografii (350 de pagini) au colaborat: dl prof. dr. Sorin Ştefan Aramă, dnele dr. Ioana Raluca Mihăilescu, dr. Ioana Daniela Munteanu, dr. Athena Negoiţă, dr. Diana Ioana Olaru, dr. Mihaela Andreea Rădulescu şi dl dr. Cătălin Tilişcan. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.