Newsflash
Cultură

Cu și despre armeni

de Dr. Mihail MIHAILIDE - sept. 7 2018
Cu și despre armeni
Prețioasa colaboratoare a săptămânalului Viața medicală, scriitoarea, traducătoarea și jurnalista Madeleine Karacașian, oferă cititorilor un dicționar realizat cu o perfectă cunoaștere și respectare a regulilor lexicografice. O lucrare pe care, din punctul de vedere al informațiilor, „te poți baza”, ceea ce nu-i puțin lucru, spre deosebire de întreprinderi similare care vehiculează destule aproximări și erori. Este vorba de cartea Personalități armene din istoria modernă și contemporană a României, editura Ararat, 2018.
E cunoscut faptul că, de-a lungul secolelor, etnia armeană ajunsă pe teritoriul de astăzi al României a fost bine primită de populația majoritară, s-a integrat perfect acesteia, participând la evenimentele istorice cruciale ale țării până la cele importante din sfera inteligenței. Nu cunoaștem conflicte de niciun fel între armeni și români, ba chiar credem că firea pașnică nativă și înțelepciunea reprezentanților acestui neam foarte vechi, el însuși încercat de vicisitudini istorice (genocidul armean, din prima jumătate a secolului al XIX-lea), temperează în diferite momente comportamentul uneori prea „latin” al românilor.
Dincolo de eroi și martiri armeni laolaltă cu alți conaționali, etnia armeană a oferit României personalități politice, militare, dar mai ales științifice și culturale de primă formă. Iar dicționarul Madeleinei Karacașian are meritul, ca prin articolele ce se succed alfabetic, să le prezinte cu tentația exhaustivității. Aceste articole cuprind date biografice, caracterizarea succintă a realizărilor, fotografia personalității repertorizate.
Dintre medici, de pildă, aflăm despre descendența armeană a profesorului Eugen Aburel, marele obstetrician (1899–1975) de la „Filantropia” și nu numai, pe care mulți l-am avut profesor. Aflăm despre profesoara Ana Aslan (1897–1988), cunoscută pe plan mondial prin preocupările legate de gerontologie și crearea primului Institut de Geriatrie din lume. Sunt amintite și interesantele figuri ale dr. Gheorghe Assaky (1855–1899), neurochirurgului și politicianului (ministru al sănătății) Dumitru Bagdasar (1893–1946), căreia Madeleine Karacașian îi găsește descendență dintr-o veche familie de armeni moldavi.
În carte se vorbește despre internistul Cristea Buicliu (1957–1916), apropiat de Casa Regală a României, și despre ortopedul Ștefan Cristea, care încă activează. Profesează și apreciatul neurochirurg Ed. Fl. Exergian, de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. Acesta este cel care a introdus în România tehnica de sinteză vertebrală cu șuruburi transpediculare. Autoarea amintește de endocrinologul Mircea Vasile Ghemingian, de celebrul chirurg Iacob Iacobovici (1879–1959), cu nenumărate merite profesionale, creator de școală, care se numără printre fondatorii Academiei de Medicină.
Nu sunt uitați nici pionierul hipnozei din România – Levon Mirahorian; promotorul anatomopatologiei din șara noastră, Krikor Pambuccian (1915–1996), doctorița Marta Trancu-Iași, prima femeie-chirurg din România și soția anatomistului I. Rainer; profesorul Ervant Seropian (1923–1985), care a creat și condus Clinica de alergologie de la Spitalul „Fundeni”, apoi de la „Spitalul CFR 2”.
Cartea cuprinde biografii ale numeroși oameni de cultură – scriitori, muzicieni, filosofi, filologi – intrați în panteonul culturii naționale, ca de exemplu : Mihail Jora, Emanoil Ciomac, David Ohanesian (muzicieni), Garabet Ibrăileanu (critic literar și conducătorul revistei „Viața Românească”), Varujan Pambuccian, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România (scriitori). Cel din urmă este membru al Uniunii Scriitorilor din România, deputat, fiind prefațatorul acestui „florilegiu” de personalități române, cu origini armenești.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe