Newsflash
Cultură

Cu sufletul la gură și pe hârtie

de Geo VASILE - oct. 9 2015
Cu sufletul la gură și pe hârtie
Il male oscuro, roman de Giuseppe Berto (1914–1978), a luat atât premiul Campiello, cât și Viareggio la o săptămână după publicarea lui în Italia în 1964. O premieră absolută, dar nu numai din acest punct de vedere, căci a fost și prima carte care a abordat după război fenomenul nevrozei depresive, codificată în dulcele idiom prin expresia male oscuro, tradus la noi cu Răul ascuns. Titlul în original a devenit în chip legendar sinonimul unei suferințe sufletești și trupești tot mai răspândite în zilele noastre, când este tratată de obicei cu o doză masivă de substanțe psihotrope. Berto a fost el însuși ani la rând victima acestui rău ascuns, reușind în cele din urmă să-și învingă tot felul de fobii și, în primul rând, frica de a nu mai putea să scrie, dovadă și acest roman. Probabil cel mai reușit din parabola sa literară. Cert este că a reușit să sondeze în profunzime psihicul melancolic, contorsionist, rănit, maniacal și autoreferențial al unui depresiv, descriind, cu o foarte rară luciditate, zbuciumul perpetuu și sentimentele de vinovăție, incapacitatea de a trăi alături de ceilalți, dorința inconștientă de a se pedepsi pe sine și pe cei apropiați. A făcut-o povestindu-se la persoana întâi, pornind de la copilăria oprimată de un tată fost carabinier, de o ambianță familială meschină, de un colegiu religios castrant, la care se adaugă istorii sentimentale mediocre sau falimentare, multe boli imaginare și reale, umilințele profesionale și economice, velitarismul supradimensionat, ambițiile asfixiante.
Protagonistul romanului se decide in extremis să se supună unei analize freudiene, încercând să salveze ce mai era de salvat dintr-o existență sub semnul ratării. Dar meritul cel mai de seamă, de fapt originalitatea cărții, este autoironia, când zeflemitoare și premeditată, când înduioșată și complice, prin care naratorul se autoflagelează în direct, reușind întotdeauna să-și facă cititorul să surâdă. Determinant este și stilul, pe atunci foarte nou în Italia, azi destul de frecvent. Confesiunea-fluviu, cu sufletul la gură, imploziv, perpetuum mobile, fără punctuație, ce urmează fluxul conștiinței, joicianul stream of consciousness, în care sunt topite (îngropate) episoade biografice, dialoguri și mai ales monologuri și digresiuni, tot atâtea tentative de relaționare a protagonistului cu membrii familiei, cu propriul prezent și trecut, cu feluritele climate, ambianțe și personaje cu care a interferat.
Cu siguranță cel mai cunoscut roman al lui Giuseppe Berto, Răul ascuns (Humanitas, 2014, 375 p.) indică și o veritabilă performanță a traducătoarei Smaranda Bratu Elian, dat fiind gradul de dificultate a realizării unei versiuni românești fluente în ciuda unui text sub semnul confesiunii incontinente.
Puternicul impact pe care romanul lui Berto l-a avut asupra criticii la apariția sa s-a datorat mai ales opțiunii stilistice în perfectă sintonie cu conținutul, relatarea, dincolo de normele ortografiei și sintaxei, a unei depoziții autiste, confesiv-epice cu certe virtuți terapeutice.
Protagonistul, un scenarist de film și prozator, obsedat de figura tatălui defunct, căruia nu pregetă să-i reproșeze lipsa de afecțiune și îngustimea concepțiilor despre viață, intră într-o fază de depresie acută. Privat de orice sentiment pozitiv, stare ce-l aduce în pragul unor crize de isterie aparent fără cauză și fără leac, este bântuit de imaginea tumorii canceroase ce i-a fost excizată octogenarului său tată și scoasă la vedere, ipostază carnală a acelui rău ascuns care îl închide din ce în ce mai mult în sine. Ajunge chiar să acuze dureri fizice care îl vor duce și pe el, pe urmele bătrânului, în sala de operație, dar diagnosticul va fi cel de ipohondrie galopantă.
Scriitura lui Berto nu este însă doar una analitico-investigativă, ci și un procedeu de cercetare a inconvenientului de a te fi născut, cum spunea Cioran, a răului existențial specific condiției umane. Dincolo de autobiografie, intenția declarată a cărții este explorarea și devoalarea vieții lăuntrice în care Berto întrevede și soluția acelui rău peren, istoric și cosmic.
Răul ascuns reprezintă și o transcriere nemiloasă, dar mereu ironică, uneori grotescă, a absurdului vieții de zi cu zi, cu meschinăriille și nimicniciile ei, din care se țes relațiile omenești și familiare. Deasupra tuturor domină figura tatălui în cultura catolică, pe care Berto o desacralizează ca nimeni altul până atunci. Procesul oferă și prilejul unei analize flagelante a tuturor valorilor acelei civilizații în care autorul se născuse și crezuse, civilizația Italiei aflată într-o dureroasă tranziție de la lumea rurală la cea industrială și urbană, agravată de instaurarea regimului fascist între 1924 și 1944. Analiza lui Berto e necruțătoare, chiar dacă uneori nescutită de regrete față de acele tradiții și morala aferentă, cărora tânărul Berto încerca pe de-o parte să li se sustragă, pe de alta să se acuze de vina de a nu fi știut să li se adapteze.
Fluența monologului confidențial și caracterul irezistibil-colocvial al confesiunii pot fi atribuite lecturilor sale din Hemingway și Salinger în timpul prizonieratului său în Hereford, Texas. În privința contextului prozei italiene, Berto însuși menționează doi scriitori „nevrotici“: Italo Svevo și Carlo Emilio Gadda, ca pe niște posibili maeștri ai săi, ceea ce nu știrbește cu nimic originalitatea și ineditul romanului Răul ascuns. Un rău fără nume ce sporește pe zi ce trece fără ca subiectul să prindă de veste, iar atunci când explodează nu se mai poate face nimic. Poți doar să aștepți să treacă. Ideile te copleșesc tot mai presante, inima o ia razna, anxietatea pune stăpânire pe tine și durerea, cea adevărată, nu imaginară, face din tine ostaticul unei vieți a cărei cruci e peste puterea unui om.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe