Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Culori și cuvinte în acorduri muzicale

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 13 mai 2022

Asociaţia Culturală Kitharalogos a lansat o serie de conferinţe-concert, care vor continua și în toamnă, reunite în proiectul „Muzică pe pâine - Despre frumuseţea muzicii clasice”.

Culorile vii ale sunetelor (2)Pornind de la scopul declarat, acela de a-i ajuta pe melomani să înţeleagă de ce le place și se simt bine ascultând muzică clasică, fiecare eveniment are o abordare diferită, ce creionează un alt aspect al modului în care o creaţie muzicală poate fi audiată și înţeleasă.

Inspirat intitulată „ Culorile vii ale sunetelor”, conferinţa din 3 mai a.c. a fost susţinută de Verona Maier, cunoscut pianist, dedicat repertoriului cameral, dar și dascăl pentru multe generaţii de studenţi.

Îndelungata experienţă didactică a fost evidentă în modul foarte edificator în care ne-a oferit explicaţiile, introducându-ne în ceea ce consideră ca fiind o parte importantă a oricărei lucrări: tonalităţile și modul în care fiecare muzician traduce în tempo și modulaţii ceea ce compozitorul a lăsat scris în partitură, oferind astfel publicului acea trăire specială care ne apropie cu adevărat de muzică și pe care ne-o putem imagina în forma unei întregi palete de culori.

Și pentru că muzica aduce mai multă bucurie atunci cât este cântată împreună, pianista a fost acompaniată în exemplificările muzicale de două foarte tinere colege, clarinetista Ioana Tomescu şi violoncelista Alexandra Căplescu.

Limbajul comun care sensibilizează

Un alt moment muzical deosebit al săptămânii trecute a fost cel dedicat Zilei internaţionale a limbii portugheze, sărbătorită, anual, la 5 mai.
Am avut oportunitatea de a descoperi cum sunetele au puterea de a transcende graniţe și de a elimina distanţe geografice, devenind un limbaj comun care sensibilizează orice auditoriu.

La București, evenimentul a fost marcat la 4 mai a.c., printr-un proiect comun al Ambasadei Portugaliei și Ambasadei Braziliei. Concertul de chorro (gen muzical autentic brazilian, precursor al sambei și bossa-novei) și chitară portugheză (instrument tipic lusitan, care îi acompaniază întotdeauna pe cântăreţii de fado) a fost o încântare pentru public.

Concert de chitară  - Ziua limbii portugheze (2)

Lucrările alese, compuse exclusiv de muzicieni de limbă portugheză, au reușit să redea atmosfera specifică spaţiului geografic lusofon. Cei trei chitariști, Pedro Rocha (Brazilia), Ricardo Martins și Bruno Davide
(Portugalia), au reușit să conducă publicul într-o călătorie al cărei fir călăuzitor a fost limba portugheză de pe ambele laturi ale Atlanticului, sublimată în linii melodice. Periplul s-a încheiat cu o lucrare cântată în trio, ce a ilustrat în cel mai convingător mod puterea unificatoare pe care o poate avea muzica.

Citiți și: Umbra lui Putin la Naţional

Etichete: Culorile vii ale sunetelor muzica clasica bossa nova

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.