Newsflash
Cultură

Culorile copilăriei

de Dr. Raluca BULEA - apr. 25 2014
Culorile copilăriei
Când avem nevoie de un refugiu, de o oază de linişte, de bine, de un loc ferit de rele şi de urât, nu trebuie să căutăm întotdeauna un loc fizic, material, tangibil. De multe ori, ne regăsim în propriile noastre amintiri din vremurile lipsite de griji ale copilăriei, sau o facem alături de cei care abia acum îşi fac debutul în viaţă, cu inocenţă, cu încredere nemărginită, cu multe visuri şi speranţe, lipsiţi de orice frică de a da greş. Şi pentru că este o lume în care ne simţim bine şi unde, deşi adulţi, parcă suntem despovăraţi de toate câte ni s-au adunat în urmă pe anevoiosul drum al vieţii, ne folosim de copilărie pentru a spune unele lucruri pe care altfel am avea, poate, reţineri să o facem. Ne îmbrăcăm cuvintele în haina ei luminoasă şi puţin naivă, şi dăm glas gândurilor care ne frământă şi pe care dorim cu tot dinadinsul să le afle şi alţii. O facem ca oameni obişnuiţi, şi au făcut-o înaintea noastră, cu mult har, câţiva scriitori de referinţă în istoria literaturii universale. Ne-au lăsat opere care par cărţi cu poveşti pentru copii, sub faţada cărora se ascunde o întreagă filozofie de viaţă pe care numai un adult poate să o înţeleagă pe deplin. Exemplul cel mai cunoscut este „Micul prinţ“ al lui Antoine de Saint-Exupéry, dar cu aproape trei decenii mai devreme spaniolul Juan Ramón Jiménez (câştigător al premiului Nobel pentru literatură în 1956) înfăţişase poezia vieţii rurale andaluze într-un roman care părea, la o primă răsfoire, o colecţie de povestioare infantile, cum a şi fost publicat de altfel, pentru prima oară, în 1914.
Astăzi, la aniversarea centenarului primei apariţii a romanului „Platero şi cu mine. Elegie andaluză“ (Platero y yo. Elejía andaluza), ştim că e o carte pentru cei mici, plină de simboluri, înţelesuri şi mesaje pentru cei mari, un punct de reper al literaturii spaniole care, pornind de la istorisirea unor momente ale vieţii şi sfârşitului blândului măgăruş Platero, surprinde în mod melancolic, episoade ale copilăriei andaluze a scriitorului, menite să imortalizeze astfel un mod de existenţă şi locuri ce aveau să se schimbe definitiv odată cu trecerea timpului.
O asemenea aniversare memorabilă nu putea să fie trecută cu vederea şi, de aceea, Institutul Cervantes din Bucureşti a organizat un eveniment cultural care are în plus meritul de a fi împletit două arte, literatura şi pictura, pentru a aduce astfel omagiu unui mare scriitor şi creaţiei sale. Aşa am ajuns să ne bucurăm de expoziţia de pictură a Mirunei Budişteanu, care ne oferă propria interpretare a operei literare pe care o sărbătorim. Având deja în spate o activitate impresionantă, atât legată de teme abordate, cât şi de întâlnirile cu publicul iubitor de frumos, precum şi o adevărată tradiţie a colaborărilor cu instituţiile culturale străine (Institutul italian şi pe atunci Centrul cultural maghiar găzduindu-i în trecut alte expoziţii personale), artista ni se dezvăluie de această dată, desigur în sens metaforic, pe „meleaguri“ iberice, cu aceeaşi sensibilitate pe care i-o cunoaştem deja şi care o defineşte. După ce s-a apropiat în lucrările sale de subiecte religioase sau introspective, se îndreaptă de această dată către universul aparent copilăresc, dar nu mai puţin filosofic, conturat de Juan Ramón Jiménez. Pentru ea lumea lui Platero este în primul rând una plină de culoare şi de vitalitate, căreia însă nu îi lipsesc umbrele şi zonele obscure, asemenea cumpenelor vieţii care ne obligă să reflectăm profund înainte de a ne hotărî care este cel mai bun drum de urmat. Este în acelaşi timp o lume cu forme şi dimensiuni felurite, la fel ca personajele pe care Platero le întâlneşte în lungile sale peregrinări pe drumurile prăfuite şi arse de soare ale Andaluziei. De altfel, însăşi picturile Mirunei Budişteanu au de fiecare dată această diversitate a formelor şi dimensiunilor, ceea ce face ca vizitarea expoziţiilor sale să nu fie niciodată un parcurs monoton, ci dimpotrivă, să reprezinte o continuă surpriză şi o provocare pentru a descoperi ceea ce urmează. Cuvintele sunt mai departe de prisos, imaginile dând naştere pentru fiecare dintre noi unor emoţii diferite, şi unor reîntoarceri către acea lume originară, pură, despre care vorbeam la început, în consonanţă cu renaşterea de care vom avea parte în curând cu toţii, o dată cu marele praznic al Învierii Mântuitorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe