Newsflash
Cultură

Cultura maghiară în actualitate

de Dr. Raluca BULEA - oct. 1 2020
Cultura maghiară în actualitate

Venirea toamnei a însemnat pentru reprezentanții culturii maghiare la București un moment special, de relansare a manifestărilor cu public, de omagiere a unei mari personalități a muzicii, precum și de redefinire a propriei identități.

Începând cu luna septembrie 2020, întreaga rețea a Institutelor Balassi din lume și-a schimbat denumirea în Institutul Cultural Maghiar, beneficiind în același timp și de o nouă siglă, în ton cu noul nume și cu vremurile pe care le trăim.

Institutul cultural maghiar

Trecerea a fost marcată cu un eveniment în curtea institutului pe 13 septembrie, ocazie cu care putea fi vizitată în interior și una dintre cele trei expoziții care au reprezentat participarea internațională la Romanian Design Week (RDW): MOME Diploma 2020.

Ca și în alți ani, au fost aduse la București lucrările masteranzilor de la catedrele de design de obiect, respectiv modă și textile din cadrul Universității de Artă și Design Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta, care pot fi vizitate până la 2 octombrie 2020, prilej de a vedea tendințele comune și tușele personale ale tinerilor creatori maghiari.

Costume si afise (1)

Celelalte două prezențe ale Ungariei în cadrul pavilionului internațional al RDW, intitulat Design Flags, au fost găzduite de Qreator, alături de afișe spaniole despre istoria Madridului, mâncarea viitorului și utilizarea materialelor neconvenționale în Olanda și Danemarca, obiectele cehoslovace găsite în România despre care am vorbit pe larg cu altă ocazie și, diametral opus, obiecte venind din Portugalia prezentului, actuale dar păstrând o tentă a specificului național.

Creațiile finaliste la concursul de costume ce ar fi trebuit să fie purtate de sportivii maghiari la Jocurile Olimpice de la Tokyo îmbină culorile drapelului național, ușor identificabile, cu elemente japoneze sau cu atmosfera retro, uneori cu o tentă jucăușă, reușind să treacă de aspectul oficial pentru a oferi o vestimentație elegantă, modernă și comodă.

Costume si afise (2)

În jurul lor au fost expuse o serie de lucrări ale graficienilor ce realizează afișe, colecționate și prezentate publicului din întreaga lume mulțumită eforturilor Societății Afișului Maghiar. Ceea ce își propune expoziția de față este celebrarea creativității, dar și a contribuțiilor specifice ungurești, într-un gen artistic aparent minor, dar care oferă o mare libertate de expresie și multiple posibilități de întâlnire cu cele mai variate categorii de public.

Și pentru că pe 26 septembrie s-au împlinit 75 de ani de la trecerea în neființă a lui Béla Bartók, momentului comemorativ i-a fost dedicată o serie de evenimente centrate pe muzica compozitorului maghiar, atât la sediul institutului, cât și lângă bustul acestuia din parcul Herăstrău.

Diploma MOME 2020

Lucrări vocale și instrumentale mai rar interpretate, inclusiv o paralelă muzicală cu creația lui George Enescu, au adus bucurie publicului grație muzicienilor Sebastian Tegzeşiu şi Andreea Bratu și membrilor Asociației KamerArt.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe