Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

CUM SEDUCEM COMPLIANŢA

Viața Medicală
Dr. Al. T. vineri, 6 mai 2011

   Utilizând o metaforă frumoasă pe prima pagină a numărului 999 din revista LE GÉNÉRALISTE, dr. Claude Leroy compară complianţa cu potirul Sfântului Graal, simbol sacru al vindecărilor miraculoase. Ne întrebăm de multe ori de ce după un răstimp suficient de lung boala nu se ameliorează. Şi atunci încolţim pacientul cu întrebări privind modul cum urmează tratamentul prescris. Nu de puţine ori el ne mărturiseşte că nu l-a respectat. Fie din neglijenţă, fie pentru că, afirmă el, i-a făcut mai mult rău decât bine. (...)
 

   Utilizând o metaforă frumoasă pe prima pagină a numărului 999 din revista LE GÉNÉRALISTE, dr. Claude Leroy compară complianţa cu potirul Sfântului Graal, simbol sacru al vindecărilor miraculoase. Ne întrebăm de multe ori de ce după un răstimp suficient de lung boala nu se ameliorează. Şi atunci încolţim pacientul cu întrebări privind modul cum urmează tratamentul prescris. Nu de puţine ori el ne mărturiseşte că nu l-a respectat. Fie din neglijenţă, fie pentru că, afirmă el, i-a făcut mai mult rău decât bine. În aceste situaţii suntem legaţi de mâini şi de picioare, ne enervăm, îl admonestăm sau pur şi simplu îi refuzăm asistenţa în continuare. Mulţi sunt factorii de care depinde această complianţă, numită de către unii clinicieni şi aderenţă. Teama de „pilule“, ignoranţă privitoare la ce poate şi ce nu poate face un medicament, valoarea economică a prescripţiei şi multe altele. Despre acest din urmă aspect, Steven Simoens, farmaco-economist din Loeven, crede că una din cauzele majore ale nerespectării prescripţiilor de către pacienţii în vârstă, adesea polipragmatizaţi, este, nici mai mult nici mai puţin decât presiunea terapiei asupra portofelului lor. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.