Newsflash
Cultură

Cvintetul de teracotă

de Dr. M. C. - apr. 26 2013
Cvintetul de teracotă
   Doar câteva zile au mai rămas până la deschiderea poate celei mai aşteptate expoziţii a anului – Comorile Chinei, de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Potrivit directorului Ernest Oberländer-Târnoveanu, este vorba de „cea mai valoroasă expoziţie de arheologie pe care a găzduit-o România“, în cadrul căreia vor fi expuse 106 obiecte de ceramică, jad, bronz, porţelan, ce acoperă aproape 7.000 de ani de istorie chinezească, din neolitic şi până la sfârşitul Evului Mediu. Dar punctul de atracţie îl reprezintă, fără îndoială, statuile din celebra armată de teracotă: chiar dacă nu este vorba de „câteva zeci“, cum anunţa în vară ministrul culturii de la acea dată, cele cinci figurine (soldaţi, un general şi un cal în mărime naturală) aduse în Capitală reprezintă o şansă unică de a intra în atmosfera mausoleului lui Qin Shihuang, primul împărat al Chinei unificate (221–210 î.Hr). Cu toate că asigurarea şi transportul pieselor – milioane de dolari – au fost acoperite de partenerii chinezi, Ministerul Culturii a investit 650.000 de euro într-un depozit special, instalaţii de climatizare şi structuri de expunere. Organizatorii se aşteaptă însă ca 1.000 de persoane să viziteze zilnic expoziţia, care va fi deschisă în perioada 30 aprilie – 1 august.
   Descoperit în 1974, în timpul săpării unui puţ, şi inclus, din 1987, pe lista patrimoniului UNESCO, mausoleul lui Qin Shihuang reconstituie planul oraşului Xianyang, capitala regatului Qin. Se presupune că armata de teracotă, doar parţial excavată, reprezenta numărul exact al gărzilor imperiale. Pe lângă valoarea lor artistică şi tehnică, soldaţii şi caii de teracotă sunt o mărturie a organizării militare chineze din perioada regatelor combatante (475–221 î.Hr) şi a Imperiului de zece mii de generaţii (221–210 î.Hr).

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe