Newsflash
Cultură

Dalila

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - dec. 12 2012
Dalila
   Dalila la care ne referim este un cal alb, nu frumoasa frizeriţă a prea somnorosului judecător Samson, a cărei foarfecă îl jefuia pe acesta nu doar de plete, ci şi de puterile miraculoase pe care le avea „implementate“ în ele. Calul Dalila este angajat cu acte în regulă la Jandarmeria Română şi beneficiază de un călăreţ aparte. De Ziua României, calul defilează păşind impunător, elegant şi disciplinat la paradă, chiar dacă, potrivit opiniei expertului pe care îl duce în spinare (unul de necontestat în echitaţie), există şi împrejurări în care comportamentul calului faţă de colaboratorii apropiaţi mai lasă de dorit. „Nu poate orice copil să se înţeleagă cu Dalila“, opinează fetiţa de zece ani, cu o bogată experienţă în ce priveşte caii, călăria şi pe Dalila, cu care s-a împrietenit atât de strâns încât au trecut împreună, la 1 decembrie, pe sub Arcul de Triumf. Fetiţa, îmbrăcată într-o sărbătorească uniformă de jandarm (pentru că e „colega“ tuturor jandarmilor din România, nu numai a celor doi, o tânără şi prietenul ei, care o încadrează pe alţi doi cai albi şi îi sunt copilului mereu aproape), dă interviuri degajate, inteligente, zâmbeşte calm şi înţelept în faţa camerelor de luat vederi.
   Un alt copil care s-a bucurat de o mediatizare intensă la televiziune, în acea zi, dar şi în următoarele, era mai tânăr decât „jandarmul“ de mai sus: un preşcolar frumuşel, simpatic, însoţit de o mult prea isteaţă bunică, în faţa unor echipe de filmare care nu cunoşteau copiii sau îl cunoşteau prea bine pe acesta, ca şi pe bunica lui. Pentru că bunica îi sugera, vorbă cu vorbă, nepotului ce şi cum să răspundă la întrebările reporterilor. Jurnaliştii se amuzau teribil când puştiul spunea că vrea să „se facă“ preşedinte. „Preşedintele ţării“, preciza bunica. „Preşedintele ţării“, repeta cel mic. Apoi declara (bunica spunea şi nepotul repeta conştiincios) că gazetarii postului căruia tocmai îi dădea interviul sunt „inteligenţi şi deştepţi“. Le şi rostea numele (bunica, mai întâi, îl amintea pe fiecare dintre cunoscuţi, iar mica lui voce repeta ca un ecou). Spre deosebire de reacţiile pline de încântare ale unui şir de prezentatori şi realizatori, care reluau reverberat, la ore diferite, duetul celor două generaţii, la telespectatorul neangajat familial în problemă se declanşa alergia la metodele dictatoriale, antieducative şi la fanii acestora. Un gând liniştitor: puştiul nu va face în viaţa lui ce-i spune acum bunica, fie că-i surâde ideea (bunica nu va fi mereu cu el ca să-i spună pas cu pas ce are de spus şi de făcut), fie că nu-i surâde, adică nu vrea să stea „sub papuc“, ci să fie el însuşi.
   Nu ştiu de ce cred adulţii că drăgălaşii aflaţi în custodia lor se cer ghidaţi cu atâta dăruire inutilă, ba chiar periculoasă, pentru că micşorează încrederea copilului în el însuşi. Slavă Domnului, totuşi, că nu toţi adulţii procedează aşa! Părinţii „jandarmului“ de mai sus păstrează distanţa legală faţă de fetiţa lor. Şi alţi părinţi o fac cu succes. Altfel, n-am fi putut urmări uimiţi, cu un alt prilej, la televiziune, un şcolar mic (o fetiţă, de fapt, dar să nu-i nedreptăţim pe băieţi, pentru că între ei se găsesc numeroase exemple asemănătoare), într-o incursiune pe care ne-o propunea în lumea particulelor elementare, ca să înţelegem cât de cât ce anume îl neliniştea în legătură cu… bozonul Higgs, aşa-numita (de către gazetari îndeosebi) „particula lui Dumnezeu“. Marea lui speranţă, a copilului, era că, nu peste mulţi ani, la noi, la Măgurele, unde se construieşte cel mai mare laser din lume, se va putea proba existenţa misterioasei particule pe care cei de la CERN o susţin, cu un grad înalt de certitudine. Ştiaţi, nu? Am ascultat cu încântare aceste spuse ale unui şcolar mic – fără adulţi prin preajmă.
   Nici el şi nici alţi copii, prezenţi sau neprezenţi pe ecrane, n-au nevoie să „se facă“ preşedinţi ca să fie ei înşişi. Poate că şi bunica cea isteaţă va înţelege până la urmă cum stau lucrurile cu copiii (rog reporterii s-o ajute) şi, spre deosebire de Dalila din poveste, îi va lăsa nepotului pletele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe