Newsflash
Cultură

Dans şi regăsire

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 10 2014
Dans şi regăsire
   Dorohoi–Iaşi–Dângeni–Constanţa–Haifa: aceasta e traiectoria vieţii sale, o călătorie în timp şi spaţiu de-a lungul căreia şi-a creionat destinul profesional şi şi-a regăsit rădăcinile. Originară din Dorohoi, dr. Francisca Stoleru a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină din Iaşi în 1960. După un stagiu de trei ani în satul Dângeni, raionul Săveni, a lucrat la Spitalul Unificat Constanţa, iar din 1971 s-a stabilit în Israel, la Haifa, unde a profesat ca medic de familie într-o policlinică. Pe tărâmul literaturii a debutat în 2001, cu o carte de proză scurtă, „Cuibul de viespi“, apărută la Tel Aviv, urmată, un an mai târziu, de „Vioara cu arcuş fermecat“; ele au fost reeditate într-un singur volum, intitulat „Poveşti de adormit părinţii“, în 2009, la Editura 24:ORE din Iaşi. Au urmat romanele „Bulevardul Tomis“ (2005), „Migdalul a înflorit a doua oară“ (2009), „Karin mon amour“ (2012). Este membră a Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Israel, a Uniunii Scriitorilor din România şi a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.
   Iată că săptămâna trecută, autoarea a revenit în ţară pentru o dublă lansare, a celui mai recent roman al său, „Dansatoarea de flamenco“, apărut la Editura 24:ORE. Prima a fost în oraşul studenţiei, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Interna­ţio­nal al Educaţiei Iaşi. A doua lansare s-a petrecut în rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Capitală. La eve­ni­ment au participat directorul editurii „24:ORE“, Adi Cristi, criticii literari Răzvan Voncu şi Ioan Adam. Vorbitorii au remarcat calităţile scriiturii; în comparaţie cu celelalte trei romane, acesta are o cuminţenie dată de o anume înţelepciune şi siguranţă. Acţiunea nu este urmată rigid, ci are o libertate voită, iar tensiunea e riguros dozată. Autoarea se foloseşte de iubire, care devine cheia succeselor eroilor, salvează aparenţele şi profunzimile, constituie soluţia situaţiilor aparent fără ieşire. Romanul nu este localizat, de aceea se adresează tuturor. El abordează o problemă universală, căutarea de sine, pe mai multe fire narative care se întreţes ingenios. Cartea, ce pare scrisă de unul din personaje, este în esenţă o poveste despre iubirile unei femei aflate în căutarea de sine, ca individ şi ca parte a unei etnii.
   Deşi autoarea a mărturisit că scrierea sa e ficţiune, a recunoscut că au inspirat-o câteva persoane din viaţa reală. Romanul ne poartă într-o călătorie pe multe meridiane, dintr-un sat maramureşean la Barcelona, Sevilla şi până la Tel Aviv – călătorie care, chiar dacă e doar rodul imaginaţiei Franciscăi Stoleru, poate, într-o oarecare măsură, seamănă cu a sa. Dar mai bine vă las să descoperiţi singuri aventurile iniţiatice ale dansatoarei de flamenco...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe