Newsflash
Cultură

Dar nu oricum

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - nov. 28 2012
Dar nu oricum
   Acum 48 de ani, în clădirea primăriei din Vâlcele (judeţul Buzău), lua fiinţă un post de radio comunal. A emis constant şi e încă în funcţiune (şi-a sărbătorit de curând ziua de naştere). E un radio utilitar, cum aveau mai demult şi studenţii în unele centre universitare, „radio la difuzor“. Cel din Vâlcele transmite zilnic ştiri şi anunţuri despre târguri şi pieţe, despre toate evenimentele care prezintă interes pentru localnici. Dă informaţii, la cerere, despre produse scoase la vânzare, fructe şi legume, animale, obiecte de uz casnic şi altele. Transmite şi dedicaţii muzicale, „dar nu oricum“, ci bine potrivite cu personalitatea şi gusturile destinatarului.
   Acum 20 de ani, marii teoreticieni ai radioului mondial îi prevedeau acestuia un viitor local şi utilitar: radioul nu moare şi nu poate fi învins de televiziune – spuneau – pentru că poate furniza prompt şi eficient informaţii vitale unor comunităţi din ce în ce în ce mai restrânse (se va ajunge la radio de cartier, de stradă sau chiar de bloc), contribuind astfel la îmbunătăţirea relaţiilor de vecinătate şi la solidarizarea socială.
   Tot cam atunci, cu 20 de ani în urmă, o fetiţă de 11–12 ani, din Bucureşti, găsise un mijloc mai puţin obişnuit de a-şi convinge părinţii s-o asculte şi să-i răspundă la întrebări, în calitate de „specialişti“: îşi amenajase un „radio de cameră“, cu două-trei ore de „emisie“ zilnic, la care transmitea, printre altele, „buletinul meteo familial“. De la ideea colegei lor, copiii mesageri ai sănătăţii au ajuns la proiectul înfiinţării unui „radio de spital“. „Studiul de fezabilitate“ a parcurs o etapă de spital (sondaje în rândul bolnavilor spitalizaţi) şi o alta de transfer al „celor mai bune practici“ de la renumite radiouri de spital. Da, pe un pat de spital se simte acut nevoia de comuni­care, „dar nu oricum“, ci potrivit suferinţelor şi speranţelor pacienţilor. Cele mai bune practici au fost preluate de la lucrători cu experienţă şi de la colaboratorii lor, copii, care, instalaţi confortabil la microfon, îşi uitau suferinţa sau se însănătoşeau rapid în ambianţa tonică a postului de radio, de la Spitalul de copii de pe Ormond Street, din Londra. Aşa s-a născut, la Bucureşti, primul „radio de spital“ experimental, în centrul de recuperare al Spitalului de copii Budimex. Concluzii? Emoţionante: copiii prestatori de servicii, veniţi din afară, au vorbit, s-au jucat şi s-au împrie­tenit pe termen lung cu copiii internaţi. Da, radioul este necesar şi util. (Forumul de Informare din Marea Britanie a acordat proiectului premiul „Getting the Message Across“; ambasada noastră de la Londra a anunţat evenimentul în ţară, dar „ştiriştii“ autohtoni, cu o singură excepţie, au ignorat total comunicatul. Apropo: ignoranţa se poartă şi pe faţă şi pe dos. Un ilustru invitat radiofonic, la un post central, îşi exprima preţioasa nemulţumire că, pentru inventarea „penicilinei“, românului i s-a furat Premiul Nobel; moderatorul – neatent? – n-a avut, din păcate, insulină de pus în loc.)
   De ce n-avem măcar un radio de spital căruia să-i putem sărbători şi noi ziua de naştere? Din multe motive, dar dintre ele: o cultură organizaţională care subestimează rolul terapeutic al cuvântului rostit („Cum «de unde ştiu» cât face varza? De la radio, bineînţeles“, exclamă firesc o bunică din Vâlcele). Apoi: lipsa infrastructurii funcţionale umane (ar trebui să existe, dar nu există, funcţii ca: şef de proiect, consilier, coordonator, trainer, facilitator, coach). Dar cea mai gravă lipsă este aceea de implicare a „şefilor mari“, în cazul nostru – a directorilor de spitale. La Vâlcele au existat primari înţelepţi şi câţiva (nu mulţi) oameni care au îndeplinit, concomitent cu sarcinile de serviciu de la primărie, funcţiile enumerate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe