Newsflash
Cultură

Dar pe ce lume trăiţi, doamnă?

de Dr. Mariana MINEA - iun. 26 2014
Dar pe ce lume trăiţi, doamnă?
     Vineri, 13 iunie, uşa de pe strada Drumul Taberei nr. 4–6 a făcut trecerea dinspre căldura şi şantierul Capitalei spre lumea calmă şi armonioasă a poeziei. Fundaţia Cultural Umanitară „Henri Coandă“ a găzduit întâlnirea cu Paula Romanescu, poetă, prozatoare şi traducă­toare. Paula Romanescu şi-a făcut griji că nu se va putea concentra, după cum am aflat mai târziu, însă cuvintele au venit firesc, şi mai ales în versuri, în liniştea pe care nici sunetul aparatului de fotografiat nu îndrăznea să o tulbure. „Venirea ta n-aduse niciun adaos lumii“ (Omar Khayyam), „Doamne, dacă-mi eşti prieten,/Nu-mi mai otrăvi ursita“ (Spiridon Popescu), „Doctore, simt ceva mortal/Aici, în regiunea fiinţei mele“ (Marin Sorescu).
     „Când avem în limba română astfel de minuni, mai avem noi dreptul să spunem că suntem un popor mic şi neînsemnat?“, a întrebat Paula Romanescu, motivându-şi astfel eforturile de a traduce pentru francezi din Eminescu, Blaga, Bacovia, Arghezi, Caragiale şi alţii. Mai presus de orice însă, scrierile Paulei Romanescu sunt parte din „încercarea fiecăruia dintre noi de a da sens acestei întâmplări numită viaţă“. Tot la capitolul traduceri, Paula Romanescu a realizat în 2012 antologia de poezii publicate în închisori „Unde sunt cei care nu mai sunt?“/„Où sont-ils, ceux qui n’existent plus?“ şi a tradus din Omar Khayyam. A coordonat volumul „La Roumanie vue par les franÎais d’autrefois“, premiat la Salonul de Carte de la Paris, a scris poezie – „101 Poeme“ –, iar dintre cele mai recente lucrări în proză menţionăm „Întâmplarea ca o viaţă de om“ (2014), „Zăvor de iarbă“ (2012) şi „Ecoul umbrelor“ (2011). Paula Romanescu este membră a Uniunii Scriitorilor, distinsă cu titlul Meritul cultural în grad de cavaler al Academiei Europene de Ştiinţe, Litere şi Arte şi colaborator al „Vieţii medicale“.
     Întrebarea „Dar pe ce lume trăiţi dumneavoastră, doamna Paula Romanescu?“ a venit din public, din partea unui coleg poet. „Nu vedeţi că l-au închis pe Eminescu în debara? Ne faceţi să ne îndrăgostim din nou de Eminescu, să ne-aducem aminte de el, iar asta le provoacă unora frisoane“. Dialogul a continuat în versuri, anticipând aniversarea din 15 iunie (125 de ani de la moartea lui Eminescu).
     Împreună cu cei de faţă, scriitoarea a retrăit momente din viaţă şi a mărturisit că prima şi cea mai personală critică literară pe care a primit-o vreodată, critică de care a ţinut şi ţine cont, a venit din partea mamei sale, în 1993. Primise un premiu la Paris şi „ce face un copil cuminte când primeşte o coroniţă? Se duce la mamă să îl mângâie pe frunte şi să găsească acolo spinii de mai târziu“. Dar mama nu a găsit nici spini, nici coroniţă. A mângâiat-o şi i-a spus „Ce slabi trebuie să fi fost ceilalţi...“. Autoarea a evocat şi paradisul de la Ţuţuleşti (Argeş), locul natal, unde casa părintească şi-a pus „zăvor de iarbă“ atunci când părinţii nu au mai fost, aşa cum prevestise mama.
     Nu în ultimul rând, „am aşezat o parte din munca mea din ultima vreme între doi mari protectori ai sufletului meu, neuitatul meu soţ, Gheorghe Romanescu, [...] şi cea mai frumoasă creaţie a mea, Adina Romanescu. Între timp, am aflat că se mai şi moare“, a spus scriitoarea. În final, din public a venit aprecierea că parcă niciodată mai mult ca atunci, omul polifonic care este Paula Romanescu nu a avut mai mult tact şi firesc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe