Newsflash
Cultură

Daruri muzicale de Ziua sănătăţii

de Anca FLOREA - apr. 13 2012
Daruri muzicale de Ziua sănătăţii
            Ca de obicei, Ziua mondială a sănătăţii – anul acesta sub sloganul „Îmbătrâneşte sănătos“ – a fost marcată printr-un concert deosebit susţinut de Orchestra medicilor, optând să colaboreze – poate tocmai pentru a sublinia ideea „tinereţii fără bătrâneţe“ – cu solişti care, la vârsta adolescenţei, s-au remarcat deja ca interpreţi cu un potenţial aparte.
            De altfel, şi repertoriul ales a purtat amprenta exuberanţei sau lirismului specific tinereţii spirituale, debutând, cu acelaşi Iosif Ion Prunner la pupitru, cu uvertura la opera Ruslan şi Ludmila de Glinka, urmată de Concertul nr. 20 de Mozart (de ce elegantul program de sală nu preciza că partitura este scrisă pentru pian şi orchestră, sincer nu am înţeles), protagonistă fiind foarte tânăra Maria Diana Petrache, o adevărată revelaţie pentru publicul numeros aflat în sala Ateneului Român (poate tocmai de aceea a aplaudat după fiecare parte a lucrării…). Am apreciat nu doar tuşeul rotund şi tehnica sclipitoare, ci mai ales fluenţa discursului şi înţelegerea stilistică, pe lângă siguranţa relaţionării cu ansamblul şi paleta coloristică diversă, cu planuri expresive bine reliefate, cu un dozaj atent în rezolvarea pasajelor în forte sau a secvenţelor delicate, fără excese, dar cu strălucire şi anvergură, ceea ce în Mozart este dificil de realizat. Iar bisul a fost o prelungire a stării de calmă sensibilitate, pianista meritând pe deplin ovaţiile îndelungi, primite cu liniştea uşor rezervată a unui interpret matur şi stăpân pe emoţiile sale. Cu siguranţă însă, tatăl său, apreciat contrabasist, aflat de asemenea pe podium, a trăit intens acel debut de succes sub cupola Ateneului, de bun augur pentru fiica sa, având toate datele afirmării într-o carieră importantă.
            După pauză am descoperit un alt elev de real talent – Aaron Cavassi – la rândul său fiul cunoscutului violoncelist Dan Cavassi, colaborator permanent al Orchestrei medicilor; tânărul violonist a optat pentru Concertul nr. 2 de Bruch, bine ales pentru vârsta şi nivelul său de pregătire, etalând astfel o tehnică performantă şi un sunet plin, luminos, dar şi capacitatea de a contura fraze frumos arcuite, de a susţine logic demersul solistic, evitând sublinierea romantic-sentimentală la care poate predispune partitura. Dacă în acel Concert i-am apreciat expresivitatea şi nuanţarea adecvată, în bisul bachian aş fi sperat să nu se rezume doar la parcurgerea mecanică a scriiturii solicitante, privită probabil ca o demonstraţie de îndemânare, aspect care, cu siguranţă, se va atenua odată cu experienţa şi trecerea anilor.
            Rămânând în atmosfera „de bine“ creată de celebrele pagini interpretate la cote uneori spectaculoase, Orchestra medicilor a încheiat seara cu Simfonia nr. 8 de Beethoven, încărcată de vivacitate şi de relaxare sufletească, atât de rar întâlnită în muzica frământată a titanului. Trecând peste micile scăpări de la suflători sau corzi, ansamblul a oferit acel opus cu pasiunea şi investirea afectivă bine ştiută şi constant apreciată, trădând totuşi faptul că, probabil, în repetiţii s-a acordat atenţie prioritar acompaniamentelor, lucrând mai puţin la finisarea detaliilor din Simfonia pe care medicii-artişti au cântat-o adesea. De ce spectatorii au reînceput să aplaude la finalul fiecărei părţi, deşi în Concertul pentru vioară păreau să fi înţeles că îşi pot exprima entuziasmul abia după ce se termină partitura, pentru mine rămâne un mister…
            Important este faptul că, deşi destul de extins ca durată, programul prezentat a avut un impact puternic, cei din sală bucurându-se şi de farmecul muzicii şi de calitatea interpretării, primind astfel un dar „de suflet“ în prag de Florii sau chiar de Paşti, onorând totodată – măcar sufleteşte – dorinţa şi speranţa de a „îmbătrâni sănătos“…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe