Newsflash
Cultură

Datoria de-a nu uita

de Dr. Raluca BULEA - nov. 6 2017
Datoria de-a nu uita
     Ateneul Român, reper fundamental al culturii și istoriei naționale, gazdă a unor evenimente dintre cele mai diferite, și-a deschis larg porțile, la 4 octombrie, pentru o omagiere cu totul specială. „Memoria. Revista gândirii arestate” a adunat, într-un sfert de veac de existență și de perseverență în a nu lăsa nimic pradă uitării, 100 de apariții.
     Numărul jubiliar a fost lansat în cadrul unui eveniment amplu, organizat de Fundația Culturală Memoria și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu” și al Teatrului Național București „I. L. Caragiale”. Atât gazdele, cât și cei care au luat cuvântul, și-au făcut o datorie de onoare, dar și de suflet, din a păstra vie flacăra amintirii multora dintre atrocitățile și abuzurile comise de regimul comunist totalitar.
     Deși a început cu muzică și s-a încheiat cu teatru, s-ar dovedi impropriu să spunem că am participat la o seară sărbătorească, căci au fost câteva ore străbătute de o gravitate și un flux emoțional greu de egalat. Cei care au reușit, încă din deschidere, să ne transporte într-o atmosferă sobră, aproape sacră, au fost membri grupului psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, ale căror glasuri au prefațat alocuțiunile rostite apoi de organizatori și invitați.
     Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, a subliniat importanța existenței unor asemenea evenimente, nevoia ca ele să fie mai dese, pentru a trezi interesul tinerilor și a-i familiariza cu istoria recentă, dar și pentru a-i omagia pe adevărații eroi ai neamului, a căror recunoaștere trebuie să se facă numai în sanctuare cum este și Ateneul Român. Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, cititor fidel al „Memoriei”, a evocat nume importante ale unor personalității culturale și artistice, cu toții foști deținuți politici și a evidențiat importanța reperelor și a cunoașterii întâmplărilor, care să ajute la stabilirea adevărului. Octav Bjoza, președintele Asociației foștilor deținuți politici din România și subsecretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945–1989, a mulțumit pentru crearea și menținerea în viață a acestei publicații, adăugând că „trăim într-o țară plină de eroi pe care nu știm să îi cinstim”.
     Micaela Ghițescu, președinta Fundației Culturale Memoria și director al revistei, a mulțumit publicului numeros din sală, care justifică existența revistei, pe care o consideră, în esența sa, o formă de justiție ce umple un gol și sancționează fapte pe care justiția oficială nu a putut sau nu a vrut încă să o facă. Cuprinsul numărului aniversar a fost prezentat de prof. dr. Nicolae Constantinescu, membru al colectivului de redacție, care a strecurat printre articolele din sumar și câteva istorisiri personale care l-au determinat să se alăture echipei Memoria.
     Deși aparține unei alte generații, Radu Preda, președintele executiv al IICCMER, a fost deosebit de vehement și insistent în a repeta datoria pe care o avem, aceea de a nu uita și a ne bucura pe deplin, cu recunoștință și responsabilitate, de libertatea pe care am primit-o pe datorie, deoarece generațiile dinaintea noastră au plătit-o în avans, uneori chiar cu prețul vieții. Ca exemplu, în prag de centenar al Marii Uniri, acesta a scos în evidență că jumătate din acest secol a fost sub dictatură, iar generația care a făurit Unirea avea să sfârșească la Aiud, Gherla ori Sighet. Pentru el, memoria nu trebuie să fie una a resentimentului, ci doar una care să nu ne lase să uităm sacrificiile celor dinaintea noastră, și să ne facă să nutrim sentimentul pro-libertate.
     Seara s-a încheiat, la propriu, dramatic, cu monologul „20 de ani în Siberia”, din repertoriul Teatrului Național București „I. L.Caragiale” (după cartea „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață”, de Anița Nandriș-Cudla), susținut de Amalia Ciolan, în regia lui Sorin Misirianțu. Interpretarea plină de emoție a actriței ne-a transpus pe toți în viforul istoriei și în interiorul unei lumi în care singurul scop era supraviețuirea, prin orice mijloace, și unicul sprijin, statornic, credința în Dumnezeu. A fost un final răvășitor pentru un eveniment care este parte din efortul colectiv al celor ce au trăit asemenea tragedii, pentru ca suferința lor să nu fi fost în zadar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe