Newsflash
Cultură

De la transplant la ardei iute

de Prof. dr. Monica ACALOVSCHI - nov. 21 2013
De la transplant la ardei iute
De curând a ieşit de sub tipar al treilea număr din volumul 22 al Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases. În cei 22 de ani de la înfiinţare, revista a apărut cu regularitate, de patru ori pe an. Din anul 2010, a fost inclusă în cotizaţia membrilor Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, fiind distribuită acestora imediat după publicare. În fiecare număr, comitetul editorial şi-a informat cititorii cu privire la cele mai recente progrese în domeniul specialităţii. Numărul din septembrie 2013 include şase articole originale, patru editoriale, trei referate, patru prezentări de observaţii clinice şi alte tipuri de articole. Acestea pot fi accesate pe site-ul revistei (www.jgld.ro).
Editorialele sunt scrise de personalităţi în domeniul patologiei digestive a adultului. Georgios Tsoulfas (Salonic) comentează studiul privind dinamica transplantului de ficat din România, publicat tot în acest număr de Liana Gheorghe, Irinel Popescu şi colaboratorii, şi apreciază eforturile deosebite şi progresele obţinute de echipa de la Institutul Fundeni în alocarea organelor şi organizarea transplantului de ficat în România. Mauro Bortolotti (Bologna) descrie drumul parcurs de ardeiul iute, adus în urmă cu şase secole din America Centrală via Spania pentru a fi folosit în bucătărie, şi care astăzi se găseşte pe rafturile farmaciilor datorită efectului analgezic al capsaicinei, efect supus unor cercetări extensive în ultimele două decenii. Oliviu Pascu (Cluj-Napoca) evaluează critic rolul videocapsulei în screeningul cancerului colorectal, iar Dino Vaira şi colaboratorii (Bologna) informează asupra relaţiei dintre infecţia cu Helicobacter pylori şi bolile tiroidei.
Articolele originale sunt studii realizate de autori din România, Ungaria şi Statele Unite.  Studiile din România (două din Cluj-Napoca, unul din Bucureşti şi unul din Iaşi) sunt centrate pe ciroza hepatică şi cancerul hepatocelular, aducând contribuţii originale din cercetarea autohtonă şi încadrându-se perfect în tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sănătăţii Digestive (World Digestive Health Day): cancerul hepatocelular. Studiul din Ungaria evaluează riscul de cancer colorectal la pacienţii cu boală Crohn, iar studiul american analizează registrul FDA de reacţii adverse la inhibitorii TNF alfa şi la imunomodulatoarele utilizate în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale.
De asemenea, unul din referatele publicate, având ca temă cancerul hepatocelular, prezintă datele actuale privind riscul cancerigen al aflatoxinelor şi este redactat de Michael Kew (Africa de Sud), un expert cu 240 de studii publicate în acest domeniu. Referatul unui colectiv din Bari prezintă perspectivele utilizării microARN în diagnosticul şi tratamentul cancerului colorectal.
Cele patru observaţii clinice publicate provin din Japonia, Estonia, Coreea de Sud şi România. Prezentarea unor tehnici speciale, respectiv endoscopia submucosală gastrică (Japonia) şi ecografia cu injectare de contrast în cavităţile digestive (România), a complicaţiilor unor afecţiuni sau manopere terapeutice cu imagini sugestive (Italia, România), scrisorile către editor şi un calendar al congreselor completează acest număr al revistei.
Realizarea acestei prezentări a fost stimulată de articolele Scientometrie şi politici păguboase şi Impactul românesc, apărute în „Viaţa medicală“ nr. 33, în august 2013. Ne-am amintit, citindu-le, că evoluţia jurnalului nostru, inclus din anul 2007 în Journal Citation Reports, Thomson Reuters, nu a fost mediatizată de ani buni în comunitatea medicală din România. A fost însă făcută de cele două articole menţionate, iar noi o completăm cu informaţia de faţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe