Newsflash
Cultură

Demers cultural pentru salvarea patrimoniului balnear

de Dr. Raluca BULEA - mar. 12 2021
Demers cultural pentru salvarea patrimoniului balnear

Continuând un proiect început în urmă cu doi ani, Institutul Cultural Maghiar din București revine în faţa publicului cu un eveniment menit să atragă atenţia asupra localităţii Băile Herculane, pentru care turismul balnear reprezintă o veche tradiţie și care, din nefericire, se află într-o perioadă mai puţin fastă a existenţei sale.

Seria de expoziţii fotografice documentare a început în anul 2019 cu staţiunea Borsec și a continuat în 2020 cu localitatea înfrăţită Fonyód din Ungaria, aflată pe malul lacului Balaton. Anul acesta, până pe 26 martie, poate fi vizitată cea de-a treia expoziţie a seriei, intitulată „Băile Herculane odinioară și azi”. Aceasta are în prim-plan staţiunea balneoclimaterică ale cărei beneficii pentru sănătate erau cunoscute încă din antichitate, și care în secolul al XIX-lea a atins apogeul faimei sale, într-o perioadă în care își căutau aici odihna și sănătatea nu doar oamenii obișnuiţi, ci chiar capetele încoronate ale Europei acelor vremuri.

Herculane odinioara (1)
Herculane odinioară

Măreţia trecutului

        Evenimentul este rezultatul unui parteneriat între Institutul Cultural Maghiar din București, Asociaţia LOCUS și Institutul Naţional al Patrimoniului din România, beneficiind și de contribuţia generoasă a colecţiei personale a lui Radu Igazság, profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică București. Publicul este invitat să descopere în cele două săli momente diferite din existenţa Băilor Herculane. Parcursul ne poartă în timp, în urmă cu peste un secol, înainte de Primul Război Mondial, fotografiile de epocă selectate din arhiva maghiară de imagine Fortepan înfăţișând o localitate prosperă, dinamică, vie, înconjurată de o natură generoasă. Imaginile de pe simeze sunt completate cu prezentarea unei serii de portrete fotografice pe care turiștii obișnuiau să și le facă pentru a avea o amintire din vacanţă, precum și cu vederi, hărţi, materiale publicitare și ghiduri turistice de arhivă, ce fac de asemenea dovada unui interes ridicat pe care zona Cernei îl trezea în trecut.

De la grandoare la paragină

        În cea de-a doua sală vedem cum splendidele băi și hoteluri, odinioară înfloritoare, au căzut în paragină, și cum natura și-a înstăpânit locuri care vibrau cândva de conversaţii și activităţi umane. Fotografiile de aici, prezentate sub formă de dipticuri, sunt realizate de Asociaţia LOCUS, care militează pentru salvarea patrimoniului arhitectural din Băile Herculane. Imaginile ne arată câteva dintre clădirile de patrimoniu din localitate, foste băi imperiale, în starea lor actuală, dar și după câteva intervenţii de conservare efectuate în ultima perioadă. Lucrările au avut loc în cadrul Herculane Project, prin care asociaţia urmărește stoparea degradării și înlăturarea etichetei de pericol public. Unul dintre obiectivele la care s-a intervenit, Ansamblul Arhitectural Băile Neptun, construit în stilul renașterii franceze în perioada 1883-1886, încă mai păstrează o fântână arteziană realizată din celebra ceramică maghiară Zsolnay, care  fost prezentată cititorilor noștri în urmă cu un an.

Herculane, baia Neptun, in prezent (1)
Herculane, baia Neptun, în prezent

        Merită menţionat și faptul că în zonă se desfășoară și alte proiecte vizând promovarea și valorificarea potenţialului turistic, cum ar fi „Patrimoniul balnear și de loisir din Banat. Nevoi și soluţii”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și implementat de Institutul Naţional al Patrimoniului, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Budapesta, Primăria Băile Herculane, Primăria Buziaș, Muzeul Turismului și Comerţului din Budapesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe