Newsflash
Cultură

Demersuri lăudabile şi repetiţii

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 2 2012
Demersuri lăudabile şi repetiţii
     Citim, în nr. 27 (mai 2012) al revistei MEDICA ACADEMICA, un interesant interviu cu prof. dr. Alexandru Bucur, realizat de Delia Budurcă. Ales anul acesta decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, profesorul Bucur vorbeşte, printre altele, şi despre „producţia de serie a medicilor dentişti“, considerând că numărul de locuri de la admitere ar fi prea mare, pentru posibilităţile tehnice şi umane ale Facultăţii din Bucureşti (consideraţie reflectată, de altfel, prin reducerea locurilor la examenul de admitere organizat în urmă cu două zile, de la 140 la 130 de locuri finanţate de la buget). În plus, intervievatul se îndoieşte de necesitatea numărului mare, din prezent, de absolvenţi ai facultăţilor de medicină dentară din toată ţara (1.200–1.500 anual), având în vedere că, în urmă cu aproape 30 de ani (profesorul Bucur e absolventul promoţiei 1983), erau doar 110... Cifra optimă de şcolarizare, pentru instituţia al cărei decan este, ar fi de 150 de studenţi pe an, dar acum sunt 350, după cum precizează prof. dr. Alexandru Bucur. Rămânând în zona educaţiei, reţinem, din interviul amintit, ideea decanului de la Bucureşti de a implementa o anexă la foaia matri­colă, în care să se specifice procedurile terapeutice pe care le stăpâneşte cu adevărat un absolvent: „E bine ca diploma să certifice ce poate face real, respon­sa­bilitatea fiind a şefilor de catedră. Şeful cate­drei, când a semnat că acel om ştie să facă o proteză totală, înseam­nă că ştie!“. Este, de altfel, un deziderat euro­pean, acela de certifi­care a competen­ţelor profesionale (definite ca deprinderi practice şi cunoştinţe necesare efectuării unei activităţi specifice profesiei; a nu se confunda termenul utilizat în educaţie cu acela folosit până în anii din urmă de Ministerul Sănătăţii, pentru unele cursuri de perfecţionare, finalizate cu atestate), şi ar fi lăudabil un asemenea demers, fie şi numai la Facultatea de Medicină Dentară, pentru început.
     Tot în numărul din mai 2012 al revistei am putut reciti articolul „Tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare grave“. Deşi ilustraţiile sunt, în majoritate, altele, iar lista autorilor a fost un pic modificată, textul este în întregime identic cu acela al articolului publicat în „Viaţa medicală“ nr. 23, din 10 iunie 2011 (cu un an în urmă), la pagina 7: „Tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare severe“. Ne-am fi aşteptat să găsim specificată undeva publicarea anterioară a acestui text, altfel interesant. Chiar dacă – ni se poate replica – „repetiţia este mama învăţăturii“...
     Din numărul 28 al revistei Medica Academica, ne-a atras atenţia un alt interviu, realizat tot de Delia Budurcă, cu dr. Cătălin Copăescu. Trecând peste titlul nefericit şi în romgleză – „Chirurgia minim-invazivă şi chirurgia bariatrică, ca brand“ (cu repetiţii, sonorităţi nedorite şi utilizarea improprie a cuvântului „brand“ – marcă doar în limba engleză, aruncător de mine în limba română) –, este interesantă experienţa medicului specializat în proceduri minim invazive (cratima dintre cei doi termeni nu-şi are rostul în limba română) care a preferat să renunţe la practica „la stat“ pentru a face performanţă în cadrul unui spital privat. Lăudabil, fără a renunţa la activitatea de educare şi formare în laparoscopie a colegilor chirurgi, unitatea respectivă devenind, anul acesta, primul (şi, deocamdată, singurul) centru de antrenament în chirurgia endoscopică din mediul privat din România.
     Încheiem prin a subscrie apelului lansat de dr. Sebastian Nicolau – colaborator permanent al săptămânalului nostru, dar şi titularul rubricii „Replici inconfortabile“ din Medica Academica. „SOS – Buziaş!“ este titlul sub care este publicat mesajul de solidaritate cu Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban“ Buziaş, grav afectat de un incendiu în urmă cu două luni. Sperăm ca unitatea de elită creată de reputaţii profesori timişoreni Viorel Şerban şi Margit Şerban să găsească ajutorul necesar pentru a trece peste acest impas, pentru că este nevoie ca acest excelent model european de abordare terapeutică integrată a copiilor cu diabet zaharat să continue să existe.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe