Newsflash
Cultură

Departe de intenția de a epata

de Anca FLOREA - aug. 14 2015
Departe de intenția de a epata
     Bogată în tentații muzicale pentru toate gusturile, Vara magică a continuat seria concertelor camerale printr-un program oferit de ansamblul Raro, alcătuit din instrumentiști în mare parte cunoscuți publicului bucureștean, fie din Festivalul Enescu, fie din trecutele ediții ale Festivalului SoNoRo. Violistul Răzvan Popovici i-a avut alături, de această dată, pe violonistul Alexander Sitkovetsky, pe pianista Diana Ketler și pe violoncelistul Julian Arp. O parte au evoluat și în toamna anului 2014 la Ateneu, dar într-o formulă mai complexă, iar melomanii au remarcat și atunci rafinamentul pianistei sau al violistului. Aceste aspecte au fost reliefate și la final de iulie, în compania colegilor cu care au abordat superbe cvartete cu pian, cu încărcătură romantică.
     O sală aproape plină a ascultat opusuri de Beethoven, Dvořák și Brahms, artiștii cucerind nu doar prin frumusețea lucrărilor, ci mai ales prin maniera în care au fost tălmăcite. Sonoritatea densă, omogenitatea și relaționarea suplă și perfect echilibrată a muzicienilor în dialoguri alerte sau în secvențe dramatice, contrastând cu cele lirice, au adus explozii pline de strălucire și momente de mare sensibilitate. Fiecare dintre cei patru muzicieni este, în sine, un excelent solist, aspect remarcat în scurtele intervenții sau reliefări de prim-plan, pregnante, dar fără a ieși din „linia mare“ a scriiturii de ansamblu.
     Cu totul speciale au fost construcțiile desenate cu finețe, bogăția paletei coloristice și expresive, anvergura și incisivitatea ritmică debordantă (uimitoare ultima parte din Cvartetul cu pian op. 25 de Brahms), frazarea și încadrarea stilistică impecabilă, totul derulându-se firesc, departe de intenția de a epata, de a-și demonstra virtuozitatea sau știința interpretativă. Pentru că cei patru sunt cu adevărat muzicieni de clasă, care cântă cu o bucurie evidentă, care pur și simplu „fac muzică“ în cel mai autentic sens al cuvântului. Din fericire, în sală erau doar spectatori avizați, așa încât s-a simțit atenția cu care urmăreau fiecare moment, desigur fără a aplauda unde nu trebuie. În acea seară au avut privilegiul (re)întâlnirii cu un excepțional violonist, Alexander Sitkovetsky, dăruit și pasionat, parcă învăluit de muzică, cu violistul Răzvan Popovici, cu sunetul său rotund, discret și totuși foarte prezent, cu violoncelistul Julian Arp, etalând o căldură și o amploare specială în cânt și minunata pianistă Diana Ketler, cu o fluență și o manieră de a se încadra în ansamblu ce trădează atracția sa pentru muzica de cameră.
     A fost, cu adevărat, un regal de mare muzică, în versiuni interpretative de referință, îndelung și entuziast aplaudate de cei care, înfruntând cu eroism canicula insuportabilă, au dorit să asculte un cvartet redutabil. Iar efortul de a suporta cele 40 de grade le-a fost răsplătit din plin, chiar dacă au regretat că nu s-a acordat și un bis, poate și pentru că după acel program consistent și unitar, după spectaculosul Rondo alla zingarese, nu mai era nimic de adăugat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe