Newsflash
Cultură

„Desene“ pentru maturi

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - sept. 27 2012
„Desene“ pentru maturi
   Da Vinci Learning are emisiuni pentru toate vârstele. De data asta avem în faţă un program din categoria „educaţiei permanente“, destinat absolvenţilor de diverse şcoli. Nu pare a face parte din vestita Open University dătătoare de diplome recunoscute, cu curriculum pe domenii, ci „predă“ amestecat, telespectatorilor cu diferite grade de cunoaştere, cu aspiraţii şi interese felurite, ca un învăţământ simultan, cu un singur învăţător pentru toate vârstele, aflate concomitent în aceeaşi sală de clasă – în cazul de faţă, pe postul de televiziune amintit. Pentru că documentarele palpitante privind lumea de azi, cu imagini ale unor fiinţe reale, sunt însoţite de desene animate pentru copii, de evocări ale unor personalităţi de marcă din alte timpuri, înviate tot prin desen animat, de jocuri, glume, precum şi de multe metafore.
   Iată, de pildă, un ţinut sub zăpezi. Prin cadru trec urşi. Aflăm despre ei că sunt alergători rapizi, că îşi pot detecta prada de la 30 km depărtare. Dar tot aici, în puţuri forate de cercetători, se găsesc amfipode – organisme mici care se hrănesc cu resturi de plante şi animale. Ele intră în constituţia planctonului, pânză întinsă ce acoperă apele de pe Terra. Dar să nu uităm că în lanţul trofic de pe planetă intră şi balenele cu cocoaşă. Fascinantă este însă temerara intrare a echipei de cercetare într-un gheţar: stalactite, forme fan­tastice sculptate de apă, într-o ciudată inimă de gheaţă.
   Prezentatori animaţi, semnul întrebării (albastru) şi semnul exclamării (roşu) fac trecerea spre showul-şcoală care urmează.
   Alex e elev şi îşi doreşte o şcoală „mai palpitantă“. Sam şi Jen, în calitate de „Time-blazers“, schimbându-şi costumaţia şi decorul, îi prezintă lui Alex evoluţia şcolii începând din anul 15.000 înainte de Christos, când singura mare învăţătură a purtă­torilor de piei de animale era evitarea pericolului, în cadrul „pregătirilor pentru viaţa în sălbăticie“. În vremea Lyceum-ului lui Aristotel, băieţii învăţau, fetele măturau. Educaţia spartană din anii 300 î.Ch. pregătea războinici. Dar grecii au inventat şi Jocurile Olimpice. În Evul Mediu, oamenii erau analfabeţi. Călugării ştiau să scrie şi să citească. Ei făceau copii de mână ale Bibliei. Dar primele universităţi s-au desprins din biserici. Apare tiparul, tot mai mulţi citesc. Accesibilitatea şcolilor e destul de scăzută, pentru că sunt rare, la mari distanţe de copii. Apare învăţământul simultan. Învăţătorul procură lemne pentru şcoală şi face curat, dar vine şi vremea în care nu mai face el aprovizionarea cu lemne şi i se interzice căutarea păduchilor.
   Urmează un film german. Două mulaje, un creier şi o gură clănţănitoare (care îl urmează) deschid şi închid showul de educaţie estetică.
   Sam şi Jen îşi continuă călătoria în istorie pe vremea mayaşilor, cu templele, cu scrierea lor, cu anul de 18 luni şi cu conducătorii lor carismatici. Mayaşii venerau Soarele şi tot ei au inventat ciocolata caldă.
   Două filme serioase de desene animate – unul despre Beethoven, altul despre Marie Curie – par nefireşti pentru că biografiile celor doi sunt respectate în cele mai mici amănunte, nimic nu e ficţiune. Dar copiii pot crede că sunt personaje inventate, precum Tom şi Jerry, şi ar fi păcat. Unii ştiu însă cum arătau cei doi în realitate şi pot face conexiuni. De aceea am şi folosit formula „desene“ pentru maturi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe