Newsflash
Cultură

Designul contemporan, alături de valorile tradiţionale

de Dr. Raluca BULEA - iun. 3 2022
Designul contemporan, alături de valorile tradiţionale

Ediţia aniversară a Romanian Design Week (RDW), cea de-a zecea, a avut loc între 13 și 22 mai, sub genericul #forward, la Combinatul Fondului Plastic.

În centrul Capitalei, punctul principal de atracţie a fost impresionantul ansamblu „Așezămintele Ion I.C. Brătianu” din spatele actualului parc omonim, redeschis temporar pentru public.

Asezamintele Bratianu (2)
Așezămintele Ion I.C. Brătianu

 

Timp de zece zile am avut ocazia de a redescoperi un fragment din istoria noastră, prin accesul într-o clădire de patrimoniu. Construită de arhitectul Petre Antonescu în stil neoromânesc la începutul secolului XX, a avut de la început rolul de locuinţă de familie, dar și de spaţiu reprezentativ pentru comunitate, în forma unei biblioteci publice, organizată după trecerea lui Ion I.C. Brătianu la cele veșnice, în 1928. În perioada RDW, vizitatorii au putut admira interiorul deosebit al acestei reședinţe, alături de intervenţii, altele în fiecare zi, ale creatorilor contemporani, care au însufleţit atmosfera.

Rodul viziunii artistice comune

Aceeași afinitate faţă de valorile perene ale culturii naţionale a fost dovedită și de una dintre cele câteva zeci de expoziţii-satelit împrăștiate în tot Bucureștiul, care au alcătuit harta Design GO. Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiește în Sala Tancred Bănăţeanu, până la 3 iulie 2022, expoziţia „Tradiţie circulară (Conectat la natură)”, parte a unui proiect mai amplu intitulat „România tradiţiilor creative” iniţiat în 2017. În acest caz, ceea ce vedem este rodul viziunii și muncii în comun a unor artiști contemporani și meșteri tradiţionali, ale căror lucrări în colaborare pot fi admirate în următoarea perioadă.

Olăritul, prelucratul pielii, metalului și lemnului, împletitul lânii, construcţia de elemente pentru ambarcaţiuni și de instrumente muzicale tradiţionale, alături de viziunile artiștilor Mircea Cantor, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Virgil Scripcariu ș.a., susţin ideea că meșteșugurile din vechime pot avea un viitor și pot fi parte a dezvoltării durabile graţie unei reinventări creative.

Creativitate și tehnologie

Cea mai recentă componentă a RDW, care conectează evoluţia locală cu tendinţele internaţionale, a adus, cu sprijinul Institutului Maghiar din București, trei expoziţii reprezentând designul din ţara vecină. La Combinatul Fondului Plastic, expoziţia „Smart Hungary” ilustrează îmbinarea dintre creativitate și tehnologie pentru a ne ușura existenţa. Expoziţia „MOME Alumni Jewellery” a prezentat realizările în materie de bijuterie ale studenţilor de la Institutul de Design din Budapesta.

În final, Rezidenţa BRD Scena 9 a găzduit expoziţia de afișe „V4 PoszTerra”, dedicată aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria-V4). Aceasta reprezintă o altă formă de explorare a creativităţii într-un domeniu care nu este exclusiv artistic, ci are și o ţintă practică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe