Newsflash
Cultură

Despre medicina privată în presa locală

de Monica GEORGESCU - dec. 12 2017
Despre medicina privată în presa locală
     În decembrie 2006, prof. dr. Octavian Dumitru Unc deschidea oficial porțile primei clinici de chirurgie privată din Constanța – MACTA (Medical Analysis Constanța) –, iar în februarie 2007 a fost operat primul pacient. În cei mai bine de zece ani care au trecut de la acel moment, în cadrul clinicii s-au efectuat peste 6.000 de operații din toată gama patologiilor chirurgicale. În mica – dar bine dotata clinică, atât din punct de vedere tehnic, cât și al resurselor umane – au fost efectuate cu succes operații pentru colecist, sân, oncologice, hernii, hemoroizi, tumori, dar și operații de chirurgie estetică, ORL, chirurgie vasculară, pediatrică sau chirurgia obezității.
     Dacă cel mai tânăr pacient operat în clinica MACTA a avut doar câteva zile, decanii de vârstă au fost o pacientă de 92 de ani – operată pentru neoplasm rectal – și un pacient de 96 de ani – operat pentru hernie inghinală –, își amintește cu mândrie și nostalgie prof. dr. Octavian Unc în cadrul unui interviu publicat în numărul 67 al revistei constănțene „Agora”.
     Întrebat despre motivele care au stat în spatele apariției primei clinici de chirurgie din Constanța în condiții de medicină privată, prof. dr. Octavian Unc a menționat nevoia de a face chirurgie cu aparatură medicală de top, dar și dorința de a lucra într-un sistem medical în care aspectul relației financiare medic-pacient este „curat”, fără interpretări. „Am dorit să lucrez în clinica mea în care banii să fie la vedere, pacientul să nu întrebe vecinii de salon cât să-i dea medicului sau să nu fii pus în situații în care pacientul îți rupe buzunarul încercând să-ți ofere chiar și ca mulțumire, un plic nefiscalizat, interpretat ca mită sau mijloace necuvenite, deși acceptat în genere, de stat, ca practică pentru compensarea salariilor mici ale medicilor și ale personalului medical”.
     În paginile următoare ale revistei, Costin Bălteanu scrie despre fenomenul îngrijorător al alcoolismului, revista „Agora” alăturându-se publicațiilor care luptă împotriva acestui flagel. Alcoolul cauzează 3,3 milioane de decese anual, fiind răspunzător de 7,6% dintre decesele în rândul bărbaților și 4% dintre cele ale femeilor. Spre exemplu, în anul 2012, la nivel global, alcoolul a fost cauza a aproape 6% din mortalitatea globală. Adică mai mult decât SIDA și tuberculoza împreună. Tabloul este și mai sumbru în realitatea țărilor din Uniunea Europeană, unde consumul de alcool este al treilea factor de risc pentru boală și moarte prematură, după tuberculoză și tensiune arterială. De asemenea, unul din patru accidente rutiere este asociat consumului de alcool, cel puțin 10.000 de persoane pierzându-și viața în fiecare an din această cauză, notează autorul articolului.
Potrivit statisticilor Orga­nizației mondiale a sănătății, România ar ocupa locul cinci în ceea ce privește consumul de alcool între cele 194 țări luate în studiu. Gravitatea situației este dată și de costurile asociate consumului de alcool. În anul 2010, acestea au fost estimate la 155,8 miliarde euro, din care 45,3 miliarde datorate deceselor premature, 21,4 miliarde pentru asistența de sănătate și 30 de miliarde datorate absenteismului și șomajului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe