Lucian Paraschivescu răspunde, prin cele două laturi ale activităţii sale profesional-creative, criteriilor ideale pentru definirea ca medic-scriitor. O particulară şi nobilă îndeletnicire, strălucit ilustrată de-a lungul timpului la noi, dar şi aiurea. Dsa este un excelent internist şi, totodată, un cercetător cu descoperiri recunoscute în ecocardiografie („Ecoseptograma“, Ed. Viaţa Medicală Românească, 2005), preocupări niciodată „trădate“ pentru cealaltă vocaţie, de poet, eseist şi prozator, devenită publică, din motive care ţineau de „dosar“, abia după 1989. (...)"> Despre morală şi mai ales despre absenţa ei - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Despre morală şi mai ales despre absenţa ei

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 16 2010
Despre morală şi mai ales despre absenţa ei

   Lucian Paraschivescu răspunde, prin cele două laturi ale activităţii sale profesional-creative, criteriilor ideale pentru definirea ca medic-scriitor. O particulară şi nobilă îndeletnicire, strălucit ilustrată de-a lungul timpului la noi, dar şi aiurea. Dsa este un excelent internist şi, totodată, un cercetător cu descoperiri recunoscute în ecocardiografie („Ecoseptograma“, Ed. Viaţa Medicală Românească, 2005), preocupări niciodată „trădate“ pentru cealaltă vocaţie, de poet, eseist şi prozator, devenită publică, din motive care ţineau de „dosar“, abia după 1989. (...)

Care îndeletnicire nu constituie, cum greşit s-ar putea crede, un hobby pentru ocuparea timpului liber. Astfel, în 1991, a debutat cu versuri („Dulce revoltă“, Ed. Burnas), apoi a „comis“ excelentul volum de proză scurtă „Maica Genica şi «Epoca de Aur»“ (Ed. Teleormanul liber, 1997), iar din 2000 vede lumina tiparului „serialul“ de eseuri/jurnale, inaugurat la Ed. Teleormanul („Blasfemii la gura sobei“, 2000) şi continuat la Editura Viaţa Medicală Românească („Cultul
sufertaşului“, 2001; „Despotismul inocenţei“, 2004; „Dumnezeu şi praful de puşcă“, 2009).
   În 2010, ne surprinde cu „romanul-eseu“: DIALOGURILE ANONIMILOR, subintitulat „Mic tratat de lehamite“ (Ed. Euro-Vida M), carte original concepută, stilistic – fără reproş, o scriere însă greu încadrabilă într-o specie/gen, „ceva“ între text de proză scurtă, memorialistică, însemnări ţinând de literatura subiectivă, eseu şi mai puţin, poate, „roman“. Un soi de „jurnal“ (nedatat, dar situându-se temporal în anii postcedembrişti), fără exhibarea encomiastică a propriei persoane şi, într-o bună măsură, un documentar de etică a cotidianului. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe