Newsflash
Cultură

DEX-ul nonverbalului

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mai 23 2012
DEX-ul nonverbalului
     Cuvintele omenirii mileniului trei sunt, toate sau aproape toate, rânduite frumos în dicţionare şi cărţi de specialitate, cu pronunţia lor, cu „aşa e corect“, „aşa e incorect“ (de rostit sau scris), cu vechimea lor şi cu folosinţele posibile. Nonverbalul ocupă şi el, mai nou, volume întregi, cu poze şi reprezentări grafice ale unor gesturi şi atitudini, din vasta serie a exprimărilor inconştiente.
     Din păcate, o mare parte dintre cei care astăzi ne livrează nonverbalul pe bandă rulantă, respectiv oamenii de televiziune, fac spectacole TV cu sau fără gafe nonverbale, dar n-au timp să afle şi ce mai spun alţii despre nonverbal în general şi despre nonverbalul lor în particular, aidoma scriitorilor care spun: „Eu nu citesc, eu scriu!“. Apropo de gafe, aşteptăm, de pildă, ca în zilele toride ale verii acesteia să admirăm noua ţinută a gureşelor moderatoare, care, atunci când afară nămeţii creşteau cât casa, săltau zglobii, în faţa prea sobrilor invitaţi cu problematica lor la fel de sobră, în rochiţe de păpuşi expirate, cu scurtimi frivole, sclipitoare, văratice, cu mâneci inexistente, acces liber la exteriorizarea unor dedesubturi confidenţiale din pânză şi piele. Le aşteptăm, deci, pe fete, cu învrăjbirea lor nestinsă între dinţi, la adresa politicii şi politicienilor, să vină, acuma vara, în şube şi botoşei.
     Nu e cazul să înşirăm aici toate gafele nonverbalului „telegenic“ (mai precis, non-telegenic) din ultima vreme. Printre ele se numără distanţele mult prea mari din studio, între moderator şi invitaţii săi (distanţele comunicării) sau ambianţa sugerând prea evident culorile naţionale ale altor ţări; la extrema cealaltă, a subiectivismului absolut, gafele merg până la răsfăţul, linguşelile, aroganţa, tupeul, ăăă-urile sau asprimea şi neînfrânarea din rostiri, pentru că şi verbalul îşi are nonverbalul lui.
     Nu în aceeaşi categorie intră gafele organizatorice, de un penibil de-a dreptul tragic, uneori. Cum a fost recenta Gală TVR Cultural, la a zecea aniversare a canalului, când tinerii prezentatori se încurcau reciproc în vorbire, personalităţile premiate şi valoroasele înregistrări video se succedau indistinct, pe repede înainte, nervul „directului“ zăcea paralizat, nici măcar o rază de lumină nu se zărea pe chipul „gazdelor“, ci numai stângăcii şi caznă, caznă şi stângăcii. O serbare şcolară fără repetiţii prealabile.
     Dar iată şi un fenomen nou: verbalul nonverbalizat, adică transformat în nonverbal. Ca exprimarea să fie mai „plastică“, mai convingătoare. Doar că nu e un produs al inconştientului, ci al conştientului „stilizat“. Ceva de genul emoticoanelor de pe internet sau de pe alte reţele. Priviţi gestica unei exprimări de acest fel: braţele sunt la orizontală, cu antebraţele în unghi drept, mâinile în continuarea antebraţelor. Urmează un fel de jogging al degetelor: cele două arătătoare, fiecare cu mijlociul său, se flectează ritmic spre înainte (schiţa unui gest de agăţare), desenând imaginar un cuplu de ghilimele aflate la aceeaşi înălţime (model: scrierea anglosaxonă). Desigur, ghilimele sunt strict necesare, ele au darul de a sublinia, explicita sau, invers, de a ermetiza, ceva… Deşi strict cinetic, gestul aduce a pantomimă, a figură de dans ritual, ori, vorba fratelui meu: „evocă stupoarea melcului cu privirea telescopată subit în faţa unui baton de ciocolată, pentru că nu dispune de pattern reacţional, întrucât în ontologia lui obiectul vizat nu există“.
    Totuşi, gestul pare, la prima vedere, vioi, simpatic, doar contagiozitatea lui devine alarmantă: vipuri ale politicii şi ale tehnocraţiei noastre, la costum negru şi cravată scumpă, au prins şi ele să gâdile energic ecranul, complăcându-se în citate cu ghilimele nonverbalizate. Mai dăunător unicităţii şi originalităţii fiinţei umane decât boala vacii nebune sau gripa porcină, la fel de caraghios ca endemicul „deci“ postrevoluţionar al oricărui început de frază, fenomenul ar merita, poate, atenţia antropologilor, a sociologilor (după trierea medicală, cu extragerea din lot a ticurilor nervoase), să ne spună ei dacă riscăm să pierdem treptat exprimarea orală, ca, în final, filologii cu gândire pozitivă să întocmească un nou DEX, al exprimărilor nonverbalizate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe