Newsflash
Cultură

Diagnostic contracronometru

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - ian. 13 2017
Diagnostic contracronometru
     Editura „All” a tipărit în cursul acestui an ediția în limba română a clasicului Manual de diagnostic diferențial – TAYLOR, ediția a III-a, cu subtitlul „Semne și simptome în diagnosticul contracronometru“, autori Paul M. Paulman, Audrey A. Paulman, Jeffrey D. Harrison, Laeth S. Nasir și Kimberly J. Jarzynka. Traducerea din limba engleză a fost efectuată de Florina Nicoleta Grigore.
     Cartea constituie un îndreptar foarte util pentru consultul medical efectuat sub presiunea timpului, în special în asistența medicală primară, atunci când medicul nu are la dispoziție diverse investigații paraclinice sau consulturi interdisciplinare, ci doar anamneza și elementele furnizate de examenul obiectiv al bolnavului.
     În capitolul introductiv, intitulat „Principiile diagnosticului în 10 minute”, sunt furnizate recomandările generale de utilizare a manualului: căutarea indiciilor pentru diagnostic în timpul examenului clinic, folosirea tuturor surselor de informații disponibile (personal medical, pacientul și familia sa etc.), aspectele psihosociale ale problemei medicale, solicitarea ajutorului din partea colegilor de altă specialitate, luarea în considerare a tuturor diagnosticelor diferențiale. Medicul poate extrage informații prețioase din simpla discuție cu bolnavul și familia sa, dacă aceasta este condusă cu tact și profesionalism. Investigațiile paraclinice trebuie folosite doar în cazul în care contribuie la confirmarea sau excluderea unei ipoteze diagnostice sau dacă sunt utile pentru inițierea unui anumit tratament.
    Cartea cuprinde 18 capitole, în care sunt descrise într-un mod foarte bine organizat și structurat simptome nespecifice, probleme de sănătate mintală sau legate de sistemul nervos, probleme oculare, ORL, cardiovasculare, respiratorii, gastrointestinale, renale și urologice, genitale, musculo-scheletice, dermatologice, endocrinologice, dar și teste de laborator (sânge și urină) sau investigații imagistice. Fiecare capitol respectă aceeași structură: context, fiziopatologie (etiologie, epidemiologie), evaluare (anamneză, examen fizic, investigații, genetică), diagnostic (diagnostic diferențial, manifestări clinice), tratament, bibliografie.
     Fiecare capitol este o sursă de informare rapidă, concisă și clară pentru afecțiunea respectivă. Indexul alfabetic de la sfârșitul cărții este un alt argument în acest sens. Informațiile prezentate sunt conforme cu recomandările celor mai recente ghiduri de practică medicală. În capitolul de anticoagulare, de exemplu, sunt incluse și recomandările ghidurilor referitoare la noile anticoagulante orale folosite pentru tratamentul trombozelor venoase profunde, trombembolismului pulmonar, fibrilației atriale etc. Diagnosticul diferențial al fiecărei patologii prezentate ocupă un loc important în carte, fiind prezentat sub formă de tabel, pentru facilitarea căutării.
     Prin diversitatea temelor abordate și modul de redactare, cartea reprezintă într-adevăr un manual, util atât studenților, cât și medicilor rezidenți sau specialiști, mai ales din asistența primară sau care lucrează în camerele de gardă ori unitățile de primiri urgențe, care au nevoie de orientare rapidă spre o anumită patologie, pentru un triaj corect al bolnavilor. Formatul compact al manualului este un alt avantaj al acestuia, fiind potrivit de a fi purtat în buzunarul halatului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe