Newsflash
Cultură

Diagnostic în neurogastroenterologie

de Conf. dr. Vasile DRUG - mar. 21 2016
Diagnostic în neurogastroenterologie
     Dezvoltarea instrumentelor și metodelor noi de interograre a realității a determinat o lărgire a orizontului cunoașterii. În domeniul gastroenterologiei, manometria digestivă a devenit, încă din anii ʼ70, o metodă recunoscută în diagnosticul afecțiunilor motorii precum acalazia cardiei, spasmul esofagian sau tulburările anale de defecație. Această metodă mai permite evaluarea fiziopatologică a bolnavilor cu reflux gastroesofagian și stabilește criterii clare pentru tratamentul chirurgical. Dezvoltarea manometriei digestive a determinat apariția unui nou subdomeniu – neurogastroenterologia. 
     Elemente esențiale, sintetice și bogat ilustrate ale acestei manopere sunt prezentate în Ghid de manometrie esofagiană de înaltă rezoluție, cea mai recentă carte a dr. Teodora Surdea-Blaga și prof. dr. Dan Lucian Dumitrașcu, publicată de Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca. Manometria de înaltă rezoluție a apărut la aproximativ 35 de ani de la momentul în care manometria digestivă își stabilea valențele diagnostice. Autorii sunt specialiști cu experiență recunoscută în domeniu, prof. Dumitrașcu fiind fondatorul Societății Române de Neurogastroenterologie.
   Manometria de înaltă rezoluție presupune utilizarea unui cateter de manometrie cu foarte multe canale (21–32–36) și permite măsurarea presiunilor esofagiene la distanțe foarte mici, de sub doi cm, și procesarea spațio-temporală în timp real, cu evidențierea direcției și forțelor exercitate la nivel esofagian. Procesarea electronică a semnalului permite anularea mișcării fiziologice a sfincterului esofagian inferior, traseul având astfel o acuratețe crescută. Comparativ cu manometria standard, cea de înaltă rezoluție se bucură de o tehnică simplificată, nefiind nevoie de examinarea prin retragere a cateterului, iar durata explorării este redusă, traseul fiind ușor interpretabil.
     Acest ghid descrie în amănunt subtilitățile acestei tehnici, ilustrând textul cu o iconografie bogată, cu fotografii și numeroase trasee de manometrie. Claritatea descrierii metodologiei, caracteristică esențială a ghidului, îi conferă valoare și confirmă faptul că lucrarea reprezintă un argument important pentru utilizarea clinică a manometriei de înaltă rezoluție și pentru înființarea și dotarea corespunzătoare a serviciilor de gastroenterologie. Alinierea la standardele europene de calitate a asistenței medicale în gastroenterologie implică înființarea obligatorie a unor laboratoare pentru explorare funcțională digestivă, dotate cu aparatură pentru manometrie digestivă, aparate de pH-metrie, impedanță esofagiană și pentru efectuarea testelor respiratorii.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe