Newsflash
Cultură

DIAGNOSTIC PESTE SECOLE

de Prof. dr. Peter MANU - sept. 18 2009
DIAGNOSTIC PESTE SECOLE

Moartea lui Wolfgang Amadeus Mozart la 5 decembrie 1791, la vârsta de 35 de ani, continuă să preocupe. Speculaţiile au început la numai o săptămână după înmormântare, când un ziar berlinez a lansat ipoteza otrăvirii. S-a insinuat că autorul crimei ar fi fost compozitorul Antonio Salieri (1750–1825), care era în acel moment Kapellmeister-ul curţii imperiale. Mai târziu s-a vorbit despre sifilis, reumatism poliarticular acut, tuberculoză, inflamaţie cerebrală, purpură Henoch-Schoenlein şi trichineloză. (...)

   Trebuie să spun că am crezut mult timp în veridicitatea ipotezei conflictului dintre Mozart şi Salieri. Mi-a plăcut dintotdeauna opera lui Nikolai Rimsky-Korsakov pe un libret ce reproducea ad litteram un text al lui Alexandr Puşkin pe care-l ştiam din copilărie. Mai târziu am înţeles că Mozart şi Salieri au fost doar o singură dată în competiţie: în 1781, când Mozart a încercat să devină profesorul de muzică al prinţesei de Wurttemberg, dar postul a fost ocupat de Salieri. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe