Newsflash
Cultură

Diagnostic și terapie în patologia esofagiană

de Dr. Virgil RĂZEŞU - dec. 15 2017
Diagnostic și terapie în patologia esofagiană
     Literatura de specialitate s-a îmbogățit recent cu o nouă lucrare, apărută sub egida Editurii Academiei Române. Aceasta rezumă experiența românească a ultimelor decenii, privitoare la unul dintre capitolele cele mai severe și delicate ale patologiei digestive.
     Lucrarea Tratat de patologie și chirurgie esofagiană îi are ca autori pe prof. dr. Silviu Constantinoiu, director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană al Spitalului Clinic „Sf. Maria”, care și-a asumat calitatea de coordonator, dar și pe profesorii Ioan Cordoș, șeful Clinicii de Chirurgie toracică a Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Constantin Ciuce, șeful Clinicii Chirurgicale I a UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și  Viorel Scripcaru, șeful Clinicii I Chirurgie oncologică a IRO din Iași. Cu ocazia Conferinței naționale de chirurgie, din 4–7 octombrie de la Iași, Tratatul a fost oferit publicului interesat.
     Lucrarea este prefațată de doctorul Adrian Lobonțiu, reprezentant al Colegiului american al chirurgilor. Dr. Adrian Lobonțiu este în prezent deținător al unui palmares remarcabil de invenții și inovații în boala de reflux esofagian, și a contribuit în mod esențial la progresul chirurgiei minim invazive din Europa și SUA.
     Volumul beneficiază de un amplu „Cuvânt înainte” al profesorului Teodor Horvath, reprezentant al chirurgiei toracice românești. Acesta analizează pertinența autorilor și a colaboratorilor, preocuparea acestora de a oferi celorlalți informații de valoare, trecute prin filtrele propriilor experiențe. Nu uită, de asemenea, să aducă un omagiu înaintașilor Amza și Iancu Jianu, dar și contemporanilor noștri Dan Gavriliu și Zeno Popovici, care au scris la rândul lor despre patologia esofagiană. De asemenea, acesta vorbește despre vocația medicului, despre condiția sa de creator, limitat de timp, dar capabil să transmită mesaje și să devină model pentru cei din jur.
     Înacelași registru se înscrie „Introducerea” profesorului Silviu Constantinoiu, care amintește demersurile, eforturile și dificultățile legate de aducerea la lumină a unei lucrări atât de ample. Simpla lectură a celor trei materiale care preced tratatul sunt revelatoare pentru cititorul interesat, căruia îi sporesc interesul pentru lectură.
     „Tratatul de patologie și chirurgie esofagiană”, care numără peste 800 de pagini de format mare, acoperă tot spectrul de aspecte diagnostice și terapeutice beneficiind de colaborarea a aproape cincizeci de profesioniști de specialități diverse, atât din țară, cât și din afară. Aceștia au tangențe cu patologia esofagiană, ceea ce conferă variabilitate, diversitate de opinii și complexitate întregului. În același timp, tratatul acoperă un gol important din literatura noastră recentă.
     Ilustrat cu scheme, diagrame, schițe, desene, imagini și fotografii, tratatul este structurat pe 17 capitole, care răspund întregului spectru al patologiei esofagiene: funcționale, benigne și maligne. Acesta urmărește structura clasică, dar nu mai puțin valoroasă a cărților de patologie, începând cu istoricul, anatomia și fiziologia segmentului digestiv și al conexiunilor sale, trecând prin clinica, explorările și elementele de diagnostic, pentru a se dedica, în final, tratamentului complex medical, chirurgical și multimodal, cu multiplele sale fațete și coordonate.
     Tratatul interesează, de asemenea, pe specialistul începător, orientându-i căutările, și pe cel avansat, răspunzând la întrebările privitoare la patologia extrem de variată și complexă a esofagului, segment digestiv intermediar, cu particularități și caractere proprii.
     Tuturor celor care au contribuit mai puțin ori mai mult la elaborarea acestei opere colective, dar reprezentative pentru medicina și chirurgia de avangardă, li se cuvin cele mai frumoase cuvinte de prețuire.
 
 
 

Silviu Constantinoiu (coordonator) – Tratat de patologie și chirurgie esofagiană. Editura Academiei Române, București, 2017

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe