Newsflash
Cultură

Diagnosticarea cancerului de prostată

de Dr. Cristian TEODORESCU - oct. 2 2015
Diagnosticarea cancerului de prostată
     Cea mai frecventă formă de cancer netegumentar a europenilor și a doua cauză de deces provocat de cancer la bărbați face subiectul de discuție al celei mai recente lucrări semnate de dr. Daniel Liviu Bădescu, intitulată Tehnici ecografice în detecția cancerului de prostată. Lansată la Editura Etna în 2015, această carte se adresează tuturor medicilor specialiști în urologie, nefrologie ori imagistică medicală, sintetizând principalele metode de detectare a cancerului de prostată.
     Capitolul întâi prezintă o serie de noțiuni de anatomie prostatică, epidemiologie și metode de diagnostic ale cancerului de prostată, respectiv tușeul rectal, determinarea antigenului prostatic specific și ecografia transrectală. În acest context, cea mai indicată metodă în diagnosticarea și prelevarea anatomopatologică rămâne biopsia prostatică transrectală ghidată ecografic. Capitolul al doilea prezintă importanța ultrasonografiei cu substanță de contrast și utilitatea clinică a substanței de contrast cu microbule. În scopul elaborării unui diagnostic cât mai precis și al direcționării corecte către biopsie, se folosesc ecografia cu substanță de contrast, ecografia Doppler color 3D, 4D și power Doppler, autorul precizând comparativ avantajele acestora. Capitolul al treilea abordează elastografia ecografică, fiind relevate principiile fizice, metode de excitație tisulară și analiza informației, tehnica examinării elastografice și aplicațiile clinice ale acesteia atât în patologia urologică, cât și în alte domenii.
     Puncția biopsie prostatică face subiectul capitolului al patrulea, în speță puncția biopsie prostatică sistematică ecoghidată cu ac fin. Rezultatele vor fi cuantificate histologic în funcție de gradul Gleason. Utilizată pe scară tot mai largă, tehnica de abord perineal atrage interesul datorită unui risc scăzut infecțios și al unei precizii diagnostice corespunzătoare. Comparația dintre elastografie și ecografia convențională în puncția biopsie prostatică ce recoltează 12 fragmente este constituită într-un studiu de caz, subiect al capitolului cinci. Un alt studiu de caz analizează, în capitolul șase, rolul ecografiei cu substanță de contrast în îmbunătățirea ratei de detecție a cancerului de prostată. Cele trei metode de testare, ecografia convențională, elastografia și ecografia cu substanță de contrast sunt comparate, în ultimul capitol, în ceea ce privește eficiența depistării cancerului de prostată. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe