Newsflash
Cultură

Din dragoste pentru tango

de Dr. Raluca BULEA - feb. 5 2016
Din dragoste pentru tango
     Atunci când este iarnă și ger afară, oricine caută, cu înfrigurare, căldura. O putem găsi la gura sobei ori, mai prozaic, lângă calorifer, într-o ceașcă de ceai sau vin fiert sau chiar în ceva mai neobișnuit, într-o lecție de dans. Întâmplător sau nu, este tocmai ceea ce ni s-a oferit la Institutul Cervantes, cu ocazia expoziției de fotografie „Abrazos de tango“ („Îmbrățișări de tango“), semnată de Alexandru Radu Săvulescu, într-o seară înghețată de ianuarie.
     Evenimentul a debutat cu câteva melodii interpretate la bandoneon, care ne-au transpus direct în atmosfera verii argentiniene. Purtați de ritmul muzicii, ochii și-au făcut propriul traseu, începând să se plimbe printre dansatorii imortalizați în fotografiile ce ne înconjurau. Aceștia parcă nu mai erau la fel de nemișcați, pe măsură ce erau priviți lăsând impresia că își continuă un dans început cu mult timp în urmă. Nicio imagine nu a fost regizată, protagoniștii nu au pozat în fața fotografului, ci dimpotrivă, acesta a dorit să se piardă printre dansatori pentru a-i putea surprinde în instantanee care să redea expresia autentică a trăirilor lor din timpul dansului. Portretele îngemănate ale perechilor, detaliile care înfățișează mișcarea, scenele din sălile de dans, toate se desprind din vârtejul dansului. Nu vom vedea costume strălucitoare și mișcări teatrale, ample, ale dansatorilor profesioniști de tango. De altfel, este cunoscută diferența dintre modul de dans autentic argentinian și ceea ce a devenit tangoul în concursurile de dans sportiv. La Institutul Cervantes vom vedea însă oameni care au ales ca prin muzică și dans, preț de câteva minute, să se detașeze de tot ceea ce îi înconjoară și să trăiască doar pentru propria plăcere.
     Această expoziție a apărut ca urmare a două dintre pasiunile autorului – tangoul și fotografia. Din anul 2008 a început să fotografieze dansatori la evenimentele bucureștene dedicate tangoului, din dorința de a transmite privitorului ceva din emoția, din transfigurarea, din pasiunea pe care le trăiesc cei care se îndreaptă spre acest dans, indiferent că abia au trecut de pragul adolescenței ori se apropie de senectute. Lipsa barierei de vârstă este unul dintre atuurile tangoului. Niciodată nu e târziu să înveți pașii, dar mai ales să înveți să te bucuri de muzică și să te pierzi în îmbrățișarea partenerului de moment, cu care împărtășești o stare de bine, oferită de dans, și nimic mai mult.
     Seara nu s-ar fi putut încheia mai nimerit decât cu o lecție de tango, deschisă participanților, oferită de Anca și Traian Ionescu de la Asociația pentru Cultură și Tango, o avanpremieră a atelierelor care se vor desfășura de două ori pe săptămână, în paralel cu expoziția, până la 29 februarie a.c.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe