Newsflash
Cultură

Din lumea celor care îşi iau în serios menirea

de Dr. Mariana MINEA - nov. 20 2014
Din lumea celor care îşi iau în serios menirea
   Într-o seară de sfârşit de octombrie, în sala pusă la dispoziţie de Dinu Cantacuzino la Hanul lui Manuc, editura Vremea a lansat cartea „Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936–1947, 1953, 1967–1983“, ediţie îngrijită şi prefaţată de Doina Alexandru. După ce a trecut printr-o serie de peripeţii de întuneric şi lumină, după cum s-a exprimat Flavia Băloiu-Coposu, sora omului politic, jurnalul devenit carte aduce repere atât de necesare României. Volumul cuprinde o parte din manuscrisele ascunse într-o valiză dată în păstrare unui bun prieten al Seniorului, spre a fi puse la adăpost de percheziţiile Securităţii.
   „Despre jurnalul pierdut, confiscat, tăinuit al lui Corneliu Coposu s-a vorbit mult. Prima dată am auzit de el chiar de la domnul Coposu, care afirma că, deşi Securitatea îi confiscase mii de pagini, tot ar fi avut material să scrie zece cărţi, dar îi lipsea timpul.  Sunt însemnări zilnice, fişe, portrete pe baza cărora dorea să îşi reconstituie jurnalul şi cartea definitivată încă din 1947, dar confiscată – Viaţa lui Iuliu Maniu“, explică Doina Alexandru, jurnalista care s-a implicat în acest demers cu un „curaj nesocotit“, după cum a subliniat directorul editurii Vremea, Silvia Colfescu.

 

Iuliu Maniu, liderul prin omisiune

   „Pun prezenţa dumneavoastră aici – cunoscuţi sau necunoscuţi care poate că ar fi trebuit să fie cunoscuţi – pe seama magnetismului lui Corneliu Coposu“, i-a întâmpinat Emil Hurezeanu pe cei prezenţi, adăugând că „aşa cum francezii l-au avut pe De Gaulle, nouă ni s-a dat să îl avem pe Corneliu Coposu“. Cartea se înscrie în seria marilor mărturii din şi despre istoria României, adaugă jurnalistul, relatate de o personalitate care a cunoscut şi democraţia, şi libertatea, şi prăbuşirea în abis.
   Majoritatea însemnărilor lui Corneliu Coposu din acest jurnal gravitează în jurul figurii lui Iuliu Maniu, „liderul prin omisiune, care nu şi-a schimbat codul de valori politice şi morale“. Cartea consemnează întâlnirile sale cu toate personalităţile politice importante, cu diplomaţii străini acreditaţi în România, strategia sa de a scoate ţara din alianţa cu Germania lui Hitler, acţiunile secrete riscante întreprinse în acest scop, actul de la 23 August şi, în final, încercările de a convinge diplomaţii străini şi guvernele lor să nu abandoneze România în mâinile comunismului sovietic. „Citind cartea ai senzaţia unei confrerii, a unor ritualuri, a unor oameni care poartă pe umerii lor povara unei ţări ce trebuie mântuită“, mărturiseşte Emil Hurezeanu. „Este vorba de oameni care îşi iau extrem de în serios misiunea de a corecta greşeli care s-au produs sau care sunt pe cale să se producă, ş...ţ spre deosebire de mărturiile oamenilor de azi, care constau mai mult în stenograme şi vorbesc despre o lume care are legătură eminamente cu interesul personal, într-o ignorare completă a interesului mare, naţional“, a mai spus jurnalistul.

 

Istorie şi veneraţie

   Dacă cei tineri îşi pot aminti „discursul fin, omenos, cu o judecată frumos cumpănită de după ’90 al lui Coposu“, volumul apărut la Vremea îi ajută să facă descoperirile esenţiale şi pe cei care nu l-au cunoscut pe Corneliu Coposu. În plus, „poţi să venerezi figuri ca Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu, dar citind această carte afli şi de ce le venerezi, de fapt“, a adăugat Hurezeanu.
 
   Este a doua carte pe care Doina Alexandru o dedică omului politic ţărănist. Născută Alexandrescu, în 1946, cunoscută sub numele de radio Doina Xifta, autoarea a părăsit România în 1975, emigrând în R.F.G. Un an mai târziu se angajează redactor la postul de radio american Europa liberă din München, unde colaborează la diverse emisiuni – „Articolul zilei“, „Programul politic“, „Radio Magazin“ – şi la secţia de ştiri. Între 1979 şi 1995, a fost titular al emisiunii „Din lumea comunistă“, redenumită după 1990 „Cronica ’90 – de la totalitarism la libertate“; între 1994 şi 1995, a fost titular al programului „Lumea creştină“. Volume publicate: Niciodată liniştea (Editura Dacia, 1994), Corneliu Coposu. Confesiuni. Dialoguri cu Doina Alexandru (Editura Anastasia, 1996; Editura Vremea, 2014), volum tradus şi în engleză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe