Newsflash
Cultură

Din nou împreună

de Dr. Raluca BULEA - iul. 2 2021
Din nou împreună

Experienţa pandemiei l-a obligat pe fiecare dintre noi la unul dintre cele mai solicitante eforturi de adaptare pe care ne-a fost dat să le trăim. Filmul documentar „#newTogether” poate fi un antidot la toate aceste temeri aparent insurmontabile.

Forumul Cultural Austriac din București (FCA) și în special Andrei Popov, directorul adjunct al instituţiei, au lansat în urmă cu un an o propunere către mediul cultural și artistic român și austriac deopotrivă, de a da glas, în mod public, gândurilor pe care le aveau în și despre propria izolare. Astfel s-a născut filmul documentar #newTogether – visions for a new together/gânduri despre un nou împreună, a cărui avanpremieră a avut loc în 22 iunie a.c. la Teatrul Odeon, în prezenţa E.S. Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei în România, a lui Thomas Kloiber, directorul FCA, precum și a unei părţi din echipa de artiști care a alcătuit miezul acestei pelicule tulburătoare.

2_1

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, cunoscută ca cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din București, a acceptat provocarea de a găsi firul călăuzitor care să unească o parte dintre cele câteva zeci de înregistrări video făcute de artiști vizuali, actori, regizori, coregrafi, scriitori, muzicieni etc. După cum ea însăși mărturisea, acest proiect a reprezentat calea sa de vindecare, terapia care i-a fost de ajutor după un an care promisese foarte mult, dar căruia pandemia i-a răpit toate momentele extraordinare pe care ar fi așteptat și ar fi dorit să le trăiască. Completând întregul, Cristina Baciu a realizat animaţiile care fac trecerea, în mod fluid, de la un protagonist la altul.

3_1

Terapie de grup

        Într-un fel, ceea ce au realizat iniţiatorii proiectului este un fel de terapie de grup, extraordinar de benefică pentru toată lumea. Artiștii și-au exprimat sentimentele legate de recluziune și speranţele pentru viitor. Pe de altă parte, pentru publicul care se bucură de munca acestor oameni dăruiţi este o ocazie de a-și arăta susţinerea și de a exprima deschis cât de mult înseamnă pentru noi orice formă de act cultural.

Dincolo de trăirile comune, legate în special de abordarea carantinei, este foarte interesant de observat cum percepţia despre consecinţele acestui moment diferă de la o persoană la alta. Vedem astfel opinii încrezătoare, optimiste, credinţa că vom deveni cetăţeni universali și că vom reuși cu brio să depășim greutăţile. Dar vedem și păreri sceptice sau chiar pesimiste, care consideră că pandemia va scoate răul din oameni și că schimbarea apărută, acel plus de solidaritate și empatie interumană, nu va fi decât de scurtă durată, până când vom reveni la obiceiurile anterioare.

4

        Un fapt este totuși cert: tuturor ne-au lipsit ceilalţi, semenii, interacţiunea directă și nemediată de ecrane, chiar dacă tehnologia ne-a făcut, în ultimul an, să pătrundem în fel și fel de case și să vedem interioare pe care altfel nu le-am fi cunoscut.

        Urmând a avea premiera oficială în septembrie, la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival, documentarul „#newTogether” a devenit doar o primă parte a unui proiect mai amplu, realizat cu sprijinul Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaţionale și iniţiat de artista Beate Winkler. FCA îl va conecta și cu evenimentul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe