Newsflash
Cultură

Diplomație, sport și cultură

de Dr. Raluca BULEA - iul. 13 2018
Diplomație, sport și cultură
    Domenii de activitate aparent divergente, care își duc existența pe traiectorii paralele, ajung uneori să se intersecteze în urma intervenției inspirate a unor oameni a căror viziune depășește tiparele clasice consacrate. Un astfel de exemplu, încărcat de emoții dintre cele mai variate – recunoștință, nostalgie, afecțiune, respect, apreciere –, a fost organizat recent la București, fiind concretizarea dorinței unei organizații nonguvernamentale din Mexic de a rememora o parte mai puțin cunoscută și cu totul specială a Jocurilor Olimpice desfășurate în 1968 pe pământul vechilor azteci: Olimpiada culturală Mexic ‚68.
    Cu fiecare ediție a Olimpiadei, arhitectura și viața unui oraș sau chiar a unei regiuni întregi se schimbă și evenimentul rămâne definitiv marcat în memoria individuală și colectivă a oamenilor. Însă, dincolo de competițiile sportive care motivează atleții și incită publicul, a existat în prima parte a secolului XX și un alt gen de concursuri. Acestea s-au organizat de la ediția din 1912 de la Stockholm până la cea din 1948 de la Londra, după un concept alcătuit de același Pierre de Coubertin, care, în 1896, organiza prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne.
    Competiția olimpică de artă se desfășura la cinci categorii artistice – sculptură, pictură, literatură, muzică și arhitectură –, dar, în a doua jumătate a veacului trecut, autoritățile olimpice au considerat că devenise prea profesionalizată și nu mai respecta principiul participanților amatori promovat de Coubertin. În acest context s-au organizat ulterior, în mod neregulat, festivaluri culturale și artistice, care continuau totuși să ilustreze ideea celui care le-a creat, de minte sănătoasă și educată împreună cu un corp sănătos. Astfel, Mexic ʼ68 a însemnat, în afara întrecerilor dintre sportivi, și o ediție de referință a olimpiadei culturale, care a adus pe continentul american artiști tineri și vârstnici, necunoscuți sau consacrați, într-un număr record de concerte, spectacole de teatru și balet, proiecții de film, expoziții și tabere de creație. Rezultatele muncii artiștilor au rămas ca amintire vie a celor întâmplare, în primul rând pe bulevardul numit Ruta de la Amistad (Calea prieteniei), pe care erau presărate picturile și sculpturile artiștilor participanți.
    Din dorința de a proteja ceea ce astăzi este parte a unui patrimoniu și a istoriei recente a capitalei mexicane și de a marca trecerea unei jumătăți de veac de atunci, Asociația Patronato Ruta de la Amistad din Mexic a avut inițiativa de a-i regăsi pe cei care în 1968 au participat la Festivalul de pictură pentru copii, inclus în programul olimpiadei culturale, având ca temă pacea și armonia între popoare. Propunerea a descoperit parteneri interesați la București, cu ajutorul Ministerului Educației Naționale fiind găsiți patru din cei opt participanți.
    Receptiv la rândul său la propunere și la importanța rememorării unor asemenea manifestări de mare anvergură, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, condus de președintele său, fostul spadasin Mihai Covaliu, a organizat evenimentul „50 de ani de prietenie”, împreună cu Ambasada Mexicului la București, reprezentată de E.S. José Guillermo Ordorica. Cu această ocazie au fost omagiați atât copiii, deveniți adulți (Elena Cioclu, Petre Berbec, Florentina Simion, Rodica Popescu), care au primit plachetele comemorative și reproduceri ale desenelor realizate pentru festival, cât și acei sportivi medaliați în Mexic care sunt astăzi printre noi (Viorica Viscopoleanu, Ileana Silai, Ana Pascu, Ivan Patzaichin, Calistrat Cuțov, Simion Popescu, Anton Calenic). Revederea și retrăirea momentelor petrecute în Mexic au adus lacrimi în ochii tuturor, deoarece, după mărturisirea protagoniștilor, experiența din 1968 a fost cu totul deosebită pentru fiecare dintre ei, atât pentru posibilitatea de a se afla, unii întâia dată, într-o țară străină, dar mai ales pentru felul în care au fost primiți de gazdele mexicane. Cei implicați în organizarea Jocurilor Olimpice, dar și oamenii obișnuiți, au fost extrem de calzi și afectuoși cu oaspeții sosiți de departe. Astăzi, la cinci decenii distanță, români și mexicani și-au strâns din nou mâna, reconfirmând o legătură bazată pe sport, cultură și diplomație.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe