Discriminarea şi stigma în lumea medicală este tema rubricii Controverse, abordată de prof. dr. N. Lăzărescu, dr. Simona Tămăşan, dr. O. Nicoară, în nr. 1/2010 al revistei de informare specializată PSIHIATRU.RO. „Stigmatizarea nu atinge numai pacienţii psihiatrici, ci şi pe cei cu boli infecţioase, cancere, desfigurări cosmetice sau handicapuri fizice. În cazul persoanelor cu tulburări psihice însă, stigmatizarea asociază un nivel mai mare de stres şi un handicap social mai accentuat decât al bolii în sine, traduse prin izolare, reducerea stimei de sine, descurajare, acces redus la dezvoltarea academică şi profesională, dar şi la serviciile medicale. (...) "> DISCRIMINARE, COMUNICARE ŞI NU NUMAI… - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

DISCRIMINARE, COMUNICARE ŞI NU NUMAI…

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iun. 18 2010
DISCRIMINARE, COMUNICARE ŞI NU NUMAI…

    Discriminarea şi stigma în lumea medicală este tema rubricii Controverse, abordată de prof. dr. N. Lăzărescu, dr. Simona Tămăşan, dr. O. Nicoară, în nr. 1/2010 al revistei de informare specializată PSIHIATRU.RO. „Stigmatizarea nu atinge numai pacienţii psihiatrici, ci şi pe cei cu boli infecţioase, cancere, desfigurări cosmetice sau handicapuri fizice. În cazul persoanelor cu tulburări psihice însă, stigmatizarea asociază un nivel mai mare de stres şi un handicap social mai accentuat decât al bolii în sine, traduse prin izolare, reducerea stimei de sine, descurajare, acces redus la dezvoltarea academică şi profesională, dar şi la serviciile medicale. (...)
 

Psihiatria comunitară şi lupta antistigmă presupune o legătură reală şi activă cu întreaga societate, înseamnă promovarea sănătăţii mintale în toate planurile. E nevoie de sprijinul oamenilor de cultură, al poliţiei şi al preoţilor, al marilor vedete pe care populaţia le adoră, alături de o asiduă activitate în şcoli. Trebuie să existe aliaţi din partea mass-mediei şi a oamenilor politici, dar şi din partea universităţilor şi a întregii lumi medicale“.
    Un interesant eseu – Dezgustul – de la o emoţie orală la o emoţie morală – ne propune dr. Radu Vraşti. „Dintr-o perspectivă evoluţionistă, dezgustul s-a dezvoltat din interacţiunea dintre sistemul imunitar şi sistemul nervos central în procesul selecţiei variabilelor adaptative. Deşi îndeplineşte cele şase criterii ale unei emoţii de bază (activarea printr-o anume modalitate senzorială, abilitatea de a determina comportamente specifice, determinarea de schimbări în valoarea hedonică, modificarea şi redirecţionarea abilităţilor cognitive, circuit neuronal distinct şi continuarea stimulării corticale după trecerea evenimentului precipitant), dezgustul este un mecanism complex, şlefuit evoluţionistic, care orientează supravieţuirea umană de la un nivel elementar până la un nivel complex, precum în alegerea partenerului sexual, în alegerile morale după care un individ se afiliază la un grup social sau la o idee politică, ajută la păstrarea identităţii culturale şi în final conduce mintea umană în căutarea sacrului şi purităţii“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe