Newsflash
Cultură

Diversitate și expresivitate la Casa Artelor

Diversitate și expresivitate la Casa Artelor
Peste 65 de lucrări de artă plastică realizate de medici pasionați de acest domeniu au fost expuse, vreme de douăsprezece zile, în spațiile Galeriilor de la Casa Artelor din Cluj-Napoca. În lipsa spațiilor generoase de la Muzeul de Artă, organizatorii – UMF „Iuliu Hațieganu” – au fost nevoiți să facă o selecție „la sânge” a ofertei.
Lucrările de anul acesta au oferit o imagine în detaliu a parcursului de jumătate de veac al Salonului medicilor din orașul transilvan.

 

 

50 de ierni

 

   La 5 decembrie 1966, de ziua Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj, medicii plasticieni, în frunte cu profesorii Dumitru Dumitrașcu și Ianos Szánta, asistați cu entuziasm de rectorul de atunci, profesorul Octavian Fodor, deschideau, la Casa de cultură a studenților, primul Salon de iarnă. Din 1971, Salonul se va muta în spațiul special al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, păstrând, de câte ori acest lucru a fost cu putință, și bunul obicei al așezării în miezul zilelor IMF/UMF. Prima cronică plastică la Salon a fost semnată de profesorul Crișan Mircioiu, el însuși un pasionat al artelor. De-a lungul anilor, aproape 300 de medici și farmaciști din toată țara au expus pictură, grafică, sculptură, fotografie, artă decorativă.
„Salonul medicilor”împlinește anul acesta o jumătate de veac de existență. Din motive diverse, ținând de mersul vremurilor, Salonul nu numără și 50 de ediții.  Așadar, anul acesta, cea de-a 46-a ediție a fost găzduită la Galeriile de la Casa Artelor, în perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2016. La vernisaj au luat cuvântul Vasile Radu, Dan Breaz și Ionel Vitoc, amfitrionul galeriei. A fost o nouă expoziție care ne-a vorbit despre diversitate, diferență și expresivitate. Am putut admira din nou pasiunea pentru frumos a celor care, prin profesiune, se confruntă mai ales cu partea urâtă a vieții omenești, cu boala și suferința, dar și talentul, adeseori cu totul remarcabil, al expresiei lor plastice.
     În același timp, s-au desprins și unele propuneri și idei interesante pentru viitor – pregătirea unui nou volum-aniversar (după albumul aniversar din 2009 și cel de prezentare a expozanților din 2012) pentru ediția cu numărul 50 a Salonului, alegerea (experiment) unor teme generoase, dar care să confere o mai mare unitate saloanelor, fără să îngrădească în vreun fel imaginația expozanților, acordarea de premii, propuse de un juriu de specialitate (pentru a păstra viu spiritul competițional specific breslei medicilor), sau donarea unei lucrări la fiecare expoziție, pentru crearea unei „colecții a medicilor plasticieni”. Dincolo de toate aceste proiecte, rămâne bucuria participării la fel de numeroase an de an, adăugarea numelor noi, alături de veteranii Salonului, dar și tristețea pierderii inerente a unor nume din nucleul expozanților.
     Firește, nu suntem singurii inițiatori și beneficiari ai unui astfel de Salon, medicii din toată lumea fiind interesați de arte și având astfel de expoziții periodice. În multe școli de medicină se predă arta plastică, în încercarea – reușită, se pare – de a crește acuratețea observației detaliilor în rândul tinerilor medici. Un astfel de medic-artist al secolului XX a fost Meyer Melicow, reputat urolog american de origine rusă, care scria: „Ianuarie – multe consultații… o grămadă de oameni bolnavi… multe virusuri… multe vizite de noapte… vreme urâtă… cine se mai poate gândi la artă?!” Tot el spunea, însă: „Un medic care pictează are deja un public gata format pentru operele sale. El își poate expune lucrările în locuri atipice, cum ar fi cabinetul, sălile de așteptare, pe toți pereții spitalelor, iar un pacient care așteaptă este în mod special vulnerabil și doritor de artă” (Medical Times, 1959). Poate că această afirmație este prea optimistă sau poate că ne-am îndepărtat în zilele noastre de imaginea clasică a medicului și a pacientului său, a relației dintre cei doi, dar și de tipul medicului renascentist, polivalent. Într-un fel sau altul, legătura dintre artă și medicină este indestructibilă și dăinuie peste ani, adaptându-se din mers la așteptările omului modern.

Dr. Laura POANTĂ

 

Prea mulți absenți

 

     Lipsit de spațiile generoase ale Muzeului de Artă, spații aflate în reabilitare, Salonul de iarnă al medicilor artiști plastici de anul acesta (deschis în perioada 28 noiembrie – 9 decembrie), a fost lipsit din păcate de anvergura cu care ne obișnuise. Un număr de doar 38 de expozanți, nume cunoscute și apreciate în marea lor majoritate, lucrări puține (67) și nu din toate domeniile artei plastice (doar pictură, sculptură, grafică, artă fotografică) dau măsura unei ediții de la care ne așteptam la mai mult.
     Ediția 2016 ne obligă la raportări anterioare, când erau peste o sută de expozanți din mai toate centrele țării, lucrări multe, majoritatea de calitate artistică, expoziții de nivel înalt. Expoziția de anul acesta înseamnă un spațiu expozițional în centrul Clujului (la Casa Artelor), plăcut, luminos, un spațiu al intimității dar, din păcate, insuficient în raport cu numărul mare de medici-artiști plastici dornici să fie prezenți. Avem însă certitudinea că ediția din 2017 va reveni în saloanele consacratului muzeu de artă.
     Anul acesta rețin atenția „Prima zăpadă” (dr. Gabriela Corina Abrudan), „Flori din grădina bunicii” (dr. Aurelia Chișu), „Rădăcini” și „Ferestre” (grafică de dr. Carmen Dițiu), seria „Trandafir” (dr. Radu Moga), fotografiile semnate de Alexandru Munteanu, „Flori de toamnă” și „Pastel” de Olga Pavel, „Iuventus dum Sumus” și „Pereat Tristitia” de Laura Poantă, seria „Iarnă” a doctoriței Petronela Rusu, „Iarnă la Fălcușa” dar și „Toamnă la București” (dr. Szabo Rubin Stelian), „Casa țărănească” (acuarelă de dr. Valentina Gavrilescu), „Iarna timpurie” (prof. dr. Silviu Sfrângeu), sculpturile doctorului Iosif Dugheniuc.
     Actuala ediție ne prilejuiește și o incursiune în istoria saloanelor de iarnă ale medicilor de la Cluj, inițiate de profesorii Dumitru Dumitrașcu și Szantai Janos (nume legate de viața spirituală a Clujului). Nu întâmplător, atât timp cât anul acesta sunt aniversați 50 de ani de la prima ediție (5 decembrie 1966), organizată în spațiul Casei de cultură a studenților, cu prima cronică scrisă de prof. dr. docent Crișan Mircioiu, un alt nume de referință al Clujului medical și cultural. Istoria consemnează apoi trecerea Salonului în spațiile Muzeului de Artă, începând cu anul 1971 până în 2015. Din 2008, expoziția este organizată de dr. Laura Poantă.

 

Demostene ȘOFRON

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe