Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

DOCTRINELE PRACTICII MEDICALE

Viața Medicală
Dr. Al. T. vineri, 19 februarie 2010

    REVISTA DE NEUROLOGIE ŞI PSIHIATRIE A COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI DIN ROMĂNIA pare că a dorit ca ultimul său număr (vol. 12, nr. 4/2009) din anul care s-a încheiat să aprindă focul de artificii al superlativelor. Primul dintre ele este, fără discuţie, eseul neuropsihiatric al prof. dr. Ştefan Milea: Psihiatrie clinică şi/sau administrativă. Colegiul de redacţie a făcut foarte bine să-l publice, mai ales că textul, comunicare la al III-lea Congres Naţional de Psihiatrie din toamna anului 2008, a captat atenţia participanţilor care ar fi dorit să-şi însuşească principiile enunţate. (...)

 De invidiat poate pentru reuşita sa, demersul conceptual, în acelaşi timp analitic şi sintetic, identifică trei componente interactive şi complementare ale Psihiatriei: clinică, teoretică şi administrativă. Autorul numeşte ultima componentă Psihiatrie administrativă, deoarece ea se bazează pe adevăruri ştiinţifice, nu ţine seama de particular şi este tot mai dominată de constrângeri economico-administrative, uneori prea rigide şi chiar abuzive. Ea se adresează suferinţei şi nu bolnavului, se preocupă de realizarea unui limbaj comun, de evaluarea riguroasă a datelor, de ordonarea şi sistematizarea cunoştinţelor acumulate, de identificarea, denumirea şi clasificarea entităţilor clinice şi de elaborarea unor scale de evaluare şi instrumente standardizate pentru diagnostic şi tratament. Între cele trei componente există interacţiuni reciproc benefice, autorul scoţând în evidenţă la Psihiatria administrativă avantajul realizării unui limbaj psihiatric comun, repunerea în drepturi a semiologiei psihiatrice şi realizarea clasificării diagnostice, ca şi a ghidurilor terapeutice. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.