Newsflash
Cultură

Documentarul „Al cui câine sunt?” va fi lansat în România în noiembrie

de Florentina Ionescu - oct. 5 2022
Documentarul „Al cui câine sunt?” va fi lansat în România în noiembrie

În 4 noiembrie documentarul satiric „Al cui câine sunt?” va fi lansat în cinematografele din România.

Filmul documentar „Al cui câine sunt? / Whose Dog Am I?” este scris și regizat de Róbert Lakatos. Acesta va fi lansat în cinematografele din România în 4 noiembrie, fiind distribuit de microMULTILATERAL. 

Poster Al cui caine sunt

Acest eseu documentar satiric vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii sunt crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile sunt rasele naționale câinești, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este Federația Canină Internațională. Regizorul este cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

„Am vrut să fac un film pe care Caragiale și-ar dori să-l vadă. În acest documentar satiric, ideologiile de creștere a câinilor sunt metafore pentru politicile naționale și sociale ale oamenilor”, spune regizorul Róbert Lakatos.

Regizorul filmului, membru al minorității maghiare din România (în regiunea Transilvaniei), în timp ce caută «mireasa» perfectă pentru alter-ego-ul său, un câine de rasă Kuvasz (deci, un ungur de rasă pură), și astfel se trezește implicat în politica de creștere a câinilor.

Pe parcursul poveștii, regizorul intră sub influența diferitelor ideologii, precum naționalismul (când află că rasele maghiare sunt degenerate, încearcă să salveze aceste rase de la degenerare), regionalismul (când încearcă să dezvolte o nouă rasă regională maghiară transilvăneană, ca expresie a identității sale culturale specifice), sau liberalismul (când află în urma testului său genetic că este o «persoană de rasă mixtă», deci, practic, o corcitură).

Însă, este dezamăgit de toate aceste variante - așa încât eșuează ca politician canin. Dar speranța lui pentru o viață mai bună, normală și decentă nu moare niciodată și găsește mereu o idee nouă...

„Al cui câine sunt?” vorbește cu mult umor despre probleme sociale și politice serioase. 

În lungmetraj apar: Róbert Lakatos, Ilona Lakatos, Gheorghe Lakatos, Artúr Lakatos,  Csaba-Zsolt Lokodi, Csaba Borboly, Attila Simon, Károly Fésüs, József Hódosi, dr. Péter Madaras, dr. Farkas Szentkúti, dr. Cristian Pop, Dr. Ferenc Szaniszló, Dr. Lídia Szíjártó, Dr. István Urák, László Baconyi, Mihály Szőcs, Ferenc Sára, Krisztián Havas, Csaba Hegedűs, Ibolya Molnár, Beáta Bán, Márta László.

Producătorii filmului sunt Rita Balogh, Ada Solomon și Alexandru Solomon.

Despre regizor

Róbert Lakatos (foto), născut în 1968, la Cluj-Napoca, este regizor de film și director de imagine, Conf. Univ. și locțiitor șef de catedră al Departamentului Media, secția Film, Fotografie și Media din cadrul Universității Sapientia, Universitatea Maghiară din Transilvania (Cluj-Napoca). 

Robert Lakatos

În anul 2000, a absolvit secția de imagine a Școlii Naționale de Film din Polonia din Lódz. Pentru filmele sale, a primit mai multe premii, precum Europa Cinemas Label la Karlovy Vary 2008, Golden Dove la Leipzig și premiul Criticii de film din Ungaria.

A debutat regizoral în 2003, cu scurtmetrajul documentar „Csendország / Tărâmul liniștii”. Acestui film i-au urmat două scurtmetraje documentare și de ficțiune, iar primul lungmetraj de docu-ficțiune a fost „Bahrtalo! / Hai noroc!”, lansat în 2008.

„Al cui câine sunt?” este primul lungmetraj documentar regizat de Róbert Lakatos.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe