Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

DOUĂ DECESE: CONTENŢIA ŞI NOSOLOGIA

Viața Medicală
Dr. Al. TRIFAN vineri, 11 februarie 2011

   Oricare ar fi rezistenţa opusă de denigratorii psihiatriei italiene, reforma lui Franco Basaglia este de o profunzime fără egal. În editorialul numărului 23–4/2010 al revistei PSIHIATRU.RO redactorul-şef, dna conf. dr. Cătălina Tudose, apropie nejustificat anticontenţionarea de hug-machine (maşina de îmbrăţişat), făcându-se în mod discret ecoul psihiatrilor de la noi, nemulţumiţi de dezaprobarea colegilor lor italieni participanţi la Simpozionul Româno-Italian de Psihiatrie (25–26 noiembrie 2010) faţă de monumentalizarea sistemului de internări, mai mult sau mai puţin acceptate şi de la sine înţelese. (...)

   Oricare ar fi rezistenţa opusă de denigratorii psihiatriei italiene, reforma lui Franco Basaglia este de o profunzime fără egal. În editorialul numărului 23–4/2010 al revistei PSIHIATRU.RO redactorul-şef, dna conf. dr. Cătălina Tudose, apropie nejustificat anticontenţionarea de hug-machine (maşina de îmbrăţişat), făcându-se în mod discret ecoul psihiatrilor de la noi, nemulţumiţi de dezaprobarea colegilor lor italieni participanţi la Simpozionul Româno-Italian de Psihiatrie (25–26 noiembrie 2010) faţă de monumentalizarea sistemului de internări, mai mult sau mai puţin acceptate şi de la sine înţelese. Buna-credinţă ne obligă să recunoaştem că spitalul de psihiatrie este avantajos doar pentru profesioniştii care lucrează în el, pentru că le oferă o enormă economie de timp şi o structură bazată pe vasalitatea eficientă. Protestul secţiilor de poliţie şi închisorilor, cum că aplicarea legii „basagliene“ le umple cu neaveniţi, nu stă în picioare dacă îl comparăm cu dimensiunile etice şi umaniste ale practicii psihiatrice comunitare. În spiritul principiului audiatur et altera pars, revista publică textul unuia dintre cei mai de seamă apărători ai doctrinei „italiene“, Lorenzo Toresini. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC