Newsflash
Cultură

Două fețe ale lumii

de Paula ROMANESCU - sept. 30 2016
Două fețe ale lumii
    Anul acesta, Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu“ a aniversat 60 de ani de la înființare. În cinstea acestor șase decenii de existență, la 14 septembrie, în Sala foaier a Cercului Militar Național din Capitală, a avut loc vernisajul dublei expoziții de pictură Suzana Bantaș–Elena Demetrescu. Altfel spus, clasicismul și... căutarea propriului drum în tot mai moderna facere/prefacere a artelor, din vremea pe care o traversăm de-a valma, întrezărim chipul nostru din adânc și prindem a-l reda sub formă de fluture, floare, colină, copac, peșteori formă diafană.
   În această expoziție, cele două pictorițe contemporane nouă ne prezintă două fețe ale lumii, adresându-ni-se într-un limbaj plastic distinct, propriu fiecăreia, convingător și firesc.
   Suzana Bantaș ne „vorbește“ despre orașul București („Arcul de Triumf“, „Primăria cu turn“, „Toamnă pe Herăstrău“), România și locurile ei de poveste („Pădure la Cheia“, „Dealul lui Decebal“, „Dimineață la mare“etc.), oameni însemnați („Carol Davila“) și locuri încătușate de zăpezi („Zăpadă cu tărtăcuțe“). Fiecare tablou e o carte poștală trimisă de pe un front în care nu-s războaie, ci numai liniște și armonie.
   Dr. Elena Demetrescu este absolventă a Academiei de Artă Plastică, secția Pictură, cu un masterat în artă, membră a UAP București și a Cenaclului „Ion Țuculescu“ al cărei președintă este din 2011. Artista-pictor pendulează între grafică și pictură de șevalet, cu un mesaj explicit sau criptic, șir de trepte înălțate între cer și pământ, cu trecere prin bancuri de pești care ne iluminează din tăceri, preschimbându-și solzii în tot atâția ochi meniți să vadă. Profesorii săi – Violeta Antonovici și Neculai Iorga –, prezenți la vernisaj, au sfătuit-o să nu contenească urcușul, pentru că treptele devenirii sunt nebănuite și sigur se află pe drumul cel bun.
Elena Demetrescu: „Fluturi“
 
   Spre sfârșitul vernisajului, un glas din mulțimea venită să „vadă“ i-a urat acesteia să nu uite să cerceteze și adâncul, miezul și taina celor ce „în înalt se răsfrâng mai apoi“. Iubitorii de frumos sunt așteptați să viziteze expoziția de pictură a celor două artiste, deschisă până la 25 septembrie. Medicii pictori știu ce și cum.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe