Newsflash
Cultură

Două rele care par înrudite – neoplasmul şi diabetul de tip adult la populaţia arabă din Israel

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - apr. 3 2013
Două rele care par înrudite – neoplasmul şi diabetul de tip adult la populaţia arabă din Israel
   Israelul e una din puţinele ţări din lume unde statistica medicală (şi nu numai) se ocupă de diferenţele dintre diverse grupări etnice. Având o populaţie evreiască provenită din aproape 100 de ţări ale lumii, tendinţa de a căuta deosebiri între diversele grupări devine o realitate necesară înţelegerii diverselor aspecte legate de sănătatea populaţiei. Cu atât mai stringentă este nevoia de a studia diferenţele dintre populaţia evreiască, oricât ar fi ea de neomogenă, şi cea arabă.
   În ciuda faptului că cele două populaţii se caracterizează printr-o multitudine de subgrupe (la evrei – aşkenazimii şi sefardicii, la arabi – sunii, druzii, creştinii), se poate vorbi de anumite caracteristici comune celor două mari grupe demografice.
   Articolul* publicat recent în revista de medicină generală Harefuah, recenzat aici, este semnat de câţiva cercetători din nordul Israelului, unde nu întâmplător se află majoritatea populaţiei arabe din această ţară. Spre deosebire de alte studii şi publicaţii, care se ocupă de aspectele demografice şi statistice ale unei anumite maladii, articolul de faţă încearcă să găsească un numitor comun pentru două boli – diabetul adultului şi neoplasmul – a căror frecvenţă în rândul populaţiei arabe israeliene a crescut în mod evident în ultimele decenii.

Câteva date demografice

   Populaţia arabă a statului israelian numără aproximativ 1.750.000 de locuitori, adică 20,4% din totalul de peste 7,5 milioane. Creşterea anuală a populaţiei arabe e cam de 2,6%, spre deosebire de cea evreiască, în creştere cu numai 1,7%.
   Cam trei sferturi din această populaţie minoritară trăieşte în localităţi eminamente arabe. O caracteristică specială a populaţiei arabe se referă la căsătoriile cosanguine, un procent care ajunge la 44% din totalul căsătoriilor în mediul arab israelian.
   Din toate aceste puncte de vedere, se poate vorbi de diferenţe semnificative între cele două populaţii, cea evreiască şi cea arabă, din punct de vedere demografic, social, geografic, cultural şi nu mai puţin economic.

Diabetul zaharat

   În lumea modernă, procentul populaţiei diabetice ajunge azi la 6,6%, şi 95% din totalul de pacienţi diabetici nu sunt insulinodependenţi.
   Frecvenţa diabetului zaharat (DZ) în Israel ajunge la 8,1% din totalul populaţiei, 10,8% în rândul arabilor şi numai 7,3% în populaţia evreiască. Discrepanţa e şi mai vădită la populaţia feminină, femeile arabe fiind afectate de DZ de trei ori mai mult decât cele evreice. Acelaşi fenomen se observă în cadrul populaţiei în vârstă de 55–65 ani, unde procentul DZ este de 2,5 ori mai mare la arabi decât la evrei.
   Pentru a elucida ipoteza după care ar exista o legătură logică între DZ şi maladia neoplazică, e nevoie de a enumera factorii de risc în DZ, caracteristici acestei maladii. Lista e cunoscută de câteva decenii; ea cuprinde alimentaţia deficitară, obezitatea, viaţa sedentară lipsită de activitate fizică, precum şi ingestia excesivă de alcool.
   Se pare că în ultimele decenii a survenit o schimbare în modul de viaţă şi de alimentare al populaţiei arabe din Israel. Influenţa vestică e din ce în ce mai pregnantă şi, din cauza ei, alimentaţia de tip mediteranean, bazată mai mult pe fructe, legume, uleiuri nesaturate şi puţine alimente cu un înalt conţinut glucidic, ocupă în zilele noastre un loc secundar în viaţa de toate zilele a acestei populaţii. Se poate vorbi de o invazie culturală de tip „McDonald’s“, în care predomină făinoasele şi băuturile răcoritoare cu un bogat conţinut glucidic. Paradoxul acestei noi realităţi constă în faptul că, deşi populaţia arabă trăieşte în marea ei majoritate în comune şi sate mari, influenţa urbană se face simţită la tot pasul.
   Ca urmare, de exemplu, procentul de obezitate în rândul femeilor arabe israeliene e de aproape două ori mai mare decât a femeilor evreice în această ţară, 52% faţă de 30%. De asemenea, procentul obe­zităţii la arabii israelieni e cu 55% mai ridicat decât la evreii israelieni de aceeaşi vârstă.

Boala neoplazică

   Neoplasmul e una din primele cauze de mortalitate în Israel – de altfel, ca şi în restul ţărilor de cultură vestică. Fiecare al patrulea deces e cauzat de neoplasm. Acest procent a rămas constant în rândurile populaţiei evreieşti, dar a crescut simţitor în populaţia arabă. De exemplu, în perioada 1979–2004, decesul prin neoplasm pulmonar la bărbaţii arabi a crescut cu 64% (la bărbaţii evrei a rămas constant). În aceeaşi perioadă, mortalitatea prin neoplasm de sân a crescut cu 13% la femeile evreice şi cu 53% la femeile arabe. Însăşi prevalenţa neoplasmului de sân în Israel e diferită între cele două populaţii feminine. În ultimii 20 de ani, procentul acestei maladii la femeile evreice a crescut cu 37%, dar la femeile arabe acest procent a crescut cu 140%.
   Bineînţeles că legătura dintre neoplasmul pulmonar şi fumat e evidentă. Autorii remarcă faptul că procentul fumătorilor din rândul populaţiei arabe e aproximativ de două ori mai ridicat decât în populaţia evreiască, fenomen care se evidenţiază şi la bărbaţi, şi la femei.

Şi atunci, care e numitorul comun?

   După prezentarea datelor demografice şi statistice de mai sus, suntem obligaţi să căutăm motivul pentru care diabetul zaharat şi boala neoplazică sunt tratate împreună în articolul recenzat. În primul rând, devine din ce în ce mai clar faptul că cele două maladii au un număr de factori etiologici comuni: obezitatea, regimul de viaţă statică, alimentaţia deficitară şi consumul exagerat de alcool. De exemplu, neoplasmul esofagian apare în procent semnificativ mai ridicat la obezi, ca şi, de altfel, neoplasmul uterin şi cel de sân (la femei). În plus, nu trebuie uitat faptul că în societatea modernă se observă o creştere progresivă a procentului de vârstnici, iar cele două maladii amintite aici prezintă o frecvenţă crescută în rândurile populaţiei bătrâne.
   Aşa că nu e de mirare că anumite studii (de exemplu, Coughlin şi colab., Am J Epidemiol 2004;159:1160, şi Boissan şi colab., Am J Pathol 2005;167:869) prezintă date care leagă DZ de neoplasmele hepatice, pancreatice, uterine, mamare şi renale.
   Unii autori au încercat să găsească o explicaţie fiziopatologică comună celor două maladii şi au descris faptul că insulina are ca efect augmentarea numărului de celule, prin activarea receptorilor de insulină.
   Realitatea ultimelor decenii arată că, în Israel, populaţia arabă a suferit o schimbare clară în ceea ce priveşte modul de viaţă şi de alimentaţie. La alimentaţia de tip „occidental“ se adaugă şi consu­mul crescut de alcool şi tre­cere la viaţa seden­tară, complet contrare tradiţiei societăţii arabe de odinioară.

La ce concluzii putem ajunge după citirea articolului?

Fără discuţie, societatea ara­bă israeliană trece, în ultimele decenii, printr-o schimbare semni­ficativă, legată de permanenta influenţă a majorităţii evreieşti din această ţară.
Prima schimbare semnifica­tivă se referă la sistemul de alimentaţie, care cuprinde azi o multitudine de produse „nesănă­toase“, ceea ce contrastează cu sistemul tradiţional de alimentaţie a populaţiei arabe. Fenomenul de abandonare a alimentaţiei mediteraneene (legume, fructe, ulei de măsline etc.) pare a avea o influenţă nefastă asupra situaţiei sănătăţii publice a acestei grupări etnice. Şi sistemul de viaţă e în continuă schimbare. Creşterea perma­nentă a numărului de automobile, trecerea la profesiuni sedentare, lipsa de activitate fizică zilnică, toate la un loc contribuie în mod nefast la ridicarea procentului de DZ şi obezitate. În sfârşit, se pare că acţiunile de educaţie a publicului împotriva fumatului au o influenţă redusă în rândurile populaţiei arabe israeliene.
Toate aceste aspecte negative trebuie să dea un serios semnal de alarmă pentru cei care stau la cârma administraţiei de sănătate publică în această ţară.
   Dar realitatea îngrijorătoare nu e specifică numai populaţiei arabe israeliene. Factorii descrişi mai sus, comuni diabetului şi neoplasmului, sunt apanajul societăţii moderne în care sistemul de educaţie publică nu e suficient de eficace pentru a preveni cele două maladii, două rele în aparenţă fără nicio legătura una cu alta, dar care par a forma împreună un motiv comun de îngrijorare pentru responsabilii sistemului de sănătate publică din fiecare ţară.
   În mod paradoxal, legătura etiologică dintre DZ şi neoplasm devine un avantaj din punctul de vedere al campaniei de prevenire a celor două maladii. Propa­ganda educativă privitoare la prevenirea obezităţii, trecerea la un sistem de alimentaţie sănătoasă şi lupta împotriva fumatului pot duce împreună la o scădere semnificativă a procentului celor două maladii, care fiecare în parte şi amândouă împreună creează un semnificativ pericol pentru sănătatea publică şi o cerinţă exagerată de fonduri din bugetul public.

 

 

*Adlavi N, Barhanai M, Melman U, Karel R. Harefuah (Israel) 2012:151:625-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe