Newsflash
Cultură

Două romane nostalgice

de Dr. M. Gh. CĂLIN - iun. 6 2013
Două romane nostalgice
   Cărţile pe care le semnalăm sunt, prima, o culegere de povestiri: Medgidia, oraşul de apoiCristian Teodorescu (Editura Polirom), iar cea de-a doua un roman original: Bagaje PierduteJordi Punti (Editura Curtea Veche) şi ambele au apărut la începutul deceniului al doilea.
   În privinţa cărţii lui Cristian Teodorescu, poate părea nepotrivită o recenzie la nişte texte contemporane republicate, dar impresia se mai poate atenua, dacă avem în vedere că, după adunarea acestora într-un volum, autorul ne avizează că a construit din ele un roman. Procedeul nu este cu totul nou, dar, în situaţia de faţă, el cade foarte bine pe un subiect consistent şi oferă un material de lectură deloc fastidios. Este vorba de peste o sută de povestiri independente, dar şi interdependente, majoritatea în aceeaşi măsură grave şi ironice, dramatice şi satirice, concentrate dar cuprinzătoare. În alte împrejurări, o astfel de carte s-ar compune ca o frescă, dar tot mai bine este cum spune autorul, atunci când compară această apariţie editorială cu un sistem modular dinamic, care, pus la dispoziţia cititorului, poate fi reconstruit în volume şi alcătuiri variabile. Astfel încât cartea poate fi citită pornind cu oricare dintre povestiri, de la început până la sfârşit, de la mijloc, de la urmă sau pe sărite, putând rezulta imagini caleidoscopice şi structuri diferite dar valabile. Peste toate acestea însa, este risipită acea pulbere a melancoliei pe care un spaţiu particular, datele istorice şi trecerea timpului o transformă într-un sentiment inundat de o duioşie specială. Pasiunile omeneşti, războiul, secvenţele ascensiunii şi epuizării mişcării legionare, ocupaţia sovietică, personajele atinse de accese de eroism real ori de un idealism romantic, destinele pierdute sau limpezite într-un context istoric instabil şi imprevizibil se adună strat peste strat şi alcătuiesc o stare sufletească profundă şi delicată. Textele par scrise dintr-o suflare, tehnica narativă este simplă şi lipsită de preţiozităţi, iar autorul se fereşte să dezbată, să interpreteze sau să emită concluzii livreşti ori filozofice. Personajele sunt de complexităţi diferite şi au destine fireşti, odioase ori tragice, dar toate conţin o lumină care le face simpatice şi memorabile sub scriitura acestui prozator „optzecist“, care scoate din uitare oameni ce au existat în viaţa reală şi istoria unui oraş de la jumătatea secolului trecut (doctoriţa Lea, maiorul Scipion, comedianul Constantin Tănase etc.). Cartea a fost distinsă cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru roman şi este o piesă beletristică ce merită să dăinuie, deşi nu are pretenţia să fie o lucrare monumentală. Poate rămâne însă cu preţuirea perenă a cititorilor ei.
   Romanul scriitorului catalan Jordi Punti vine de pe un ancadrament literar cu o efervescenţă creatoare şi o emulaţie cu accentele identitare destul de evidente în ultimul deceniu. Avem în faţă un roman masiv, cu o construcţie articulată după o matrice clasică, dar cu un conflict modern şi o alură de naturaleţe şi firesc specifice desfăşurărilor realităţii contemporane. Schema narativă se suprapune peste structura unui roman itinerant, dar nu are zonele de fractură, tragism şi implozie proprii romanelor de senzaţie şi consum, care alimentează categoria bestsellerurilor din ultimul timp. Apărută în acest an la Editura Curtea Veche, versiunea românească aduce ca noutate în spaţiul nostru literar întâmplări şi evenimente relativ obişnuite pentru Europa Occidentală din primele decenii de după al Doilea Război Mondial, când circulaţia oamenilor şi ideilor încep să capete amploare şi se conturează textura teritorială a unui spaţiu care depăşeşte ariile geografice rigide. Această mobilitate umană cuprinde categorii sociale diverse şi declanşează schimbări inerente în conştiinţa, sentimentele şi deprinderile oamenilor, cărora le eliberează nu doar paşii, ci şi minţile, normele de comportament şi valorile morale. Faptul că Gabriel se angajează încă din adolescenţă la firma de transport mobiliar Iberica, pe un admirabil camion DKV, îi dă posibilitatea acestuia să cunoască locuri noi, mentalităţi diferite, situaţii grave, surprinzătore ori tragice, poveşti şi eresuri misterioase, edificii impozante, provincii, ţări şi femei. Eroul cărţii va străbate patru pasaje sentimentale şi va avea patru copii, cărora le va da acelaşi nume. Ei vor locui în cele patru zări, împreună cu mamele lor, şi îşi vor împărţi iubirea pentru tată vreme de două decenii, până când, în urma unor evenimente relevante pentru personaj şi roman, vor fi determinaţi să-şi unească toate resursele de iubire acumulate de la părintele lor, pentru salvarea acestuia dintre nişte încurcături periculoase şi complicate.
   Structurat în două părţi şi optsprezece capitole, beneficiind de o traducere în limba română atentă şi sugestivă, romanul dezvoltă un conţinut epic accesibil şi agreabil pentru lectura memorabilă şi interesantă a unei cărţi reprezentative din literatura catalană contemporană.
   Sunt cunoscute de către specialişti apropierile de filon şi evoluţie demografică şi istorică dintre spaţiul catalan şi cel românesc, iar faptul că ambele apariţii editoriale vin cam în acelaşi timp cu un conţinut din trecutul relativ apropiat, redeşteptând nostalgii în inimile celor care au trăit vremurile acelea, culoarea şi pulsul de atunci al vieţii, poate fi nu doar o simplă coincidenţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe