Newsflash
Cultură

Doza de ficțiune: „Brainstorming” de Zina Marin

de Redacția Viața Medicală - iul. 15 2022
Doza de ficțiune: „Brainstorming” de Zina Marin

Zina Marin ne-a trimis un text cu tematică medicală, al cărui început ne duce cu gândul la filmul „Trainspotting”.

Doza de ficțiune: „O cumpănă” de Liliana Ilie 

Doza de ficțiune: „Oximoron” de Cristian Marinescu 

doza de fictiune 28

Brainstorming

Îmi pun pe laptop filmul Trainspotting. Partea întâi, care era la modă în vremea adolescenţei.

Am mâncat la micul dejun zilnicul ou fiert moale cu muştar şi nişte brânză cu roşii şi cu pâine. În prospect scrie să nu iau pastila pe stomacul gol. Psihiatrul mi-a zis să nu citesc prospectul.

Înghit pastila și mă întind pe spate, exact ca în film. Ce poate să fie rău? Doar bine. Adorm. Mă trezesc după câteva ore, dar nu m-aş mai ridica dacă nu m-ar deranja vezica plină ochi. Mă îndrept spre toaletă. Simt o ameţeală puternică. Mi-l imaginez pe bunicul paralizat pe WC și îmi revin în minte cuvinte din prospectul interzis: „În caz de tulburări grave, anunţaţi de urgenţă medicul”. Mă văd prăbușită pe gresie, în semiobscuritatea băii
cu fereastră la stradă. 

Mă îndrept panicată spre telefon. Nici nu am apucat să mă uşurez. Îmi tremură mâinile și simt că nu-mi voi mai aminti niciodată care e numărul de urgenţă. Am o ceaţă pe creier și în faţa ochilor. Într-un final sun la 112. Mă bâlbâi, dar reuşesc să spun ce am. „Simt că-mi arde capul, vă rog să veniţi repede!” 

Îmi e aproape imposibil să aștept acolo, singură. Îmi imaginez cum alerg pe străzi și trag de oameni ca să mă salveze, să stea cu mine, măcar un minut. Îl sun pe doctorul care-mi prescrisese antidepresivul triciclic. Nu-mi răspunde nici pe telefonul personal, nici la cabinet. O sun pe doctoriţa de familie, gest imprudent în RO, pentru că nu ştii cum poate ajunge problema ta la vreun angajator. Chiar şi când te căsătoreşti, îţi trebuie aviz de la medic că eşti sănătos clinic şi neuropsihic. Aceasta mă mai linișteşte: „Când l-ai luat? Trebuie să i se fi dus efectul”. 

Cam în jumătate de oră apare Salvarea. Încep să tremur în timp ce le explic. „Vă rog să mă scuzaţi, poate aveţi cazuri mai grave, dar nu știu ce să fac. N-am mai simţit niciodată așa ceva”. Mă supără când ambulanţierul îmi spune că mă port ca un copil. Aproape îmi dau lacrimile. Doctoriţa hotărăşte să-mi facă un EKG. Nu reuşeşte. Încep să mă neliniștească auzind că, de fapt, sunt neliniștită, când eu îmi dau toată silinţa să-mi păstrez calmul. Mai ales comanda de a nu mișca mă face să mă simt ca în lanţuri. 

Poate m-am temut de multe ori pentru viaţa mea, dar acum simt că o să dau colţu’. Văd panica pe faţa doctoriţei și asta mă sperie și mai rău. Aud ca prin minune:

– I-ar trebui un betablocant.

– Dar am distonocalm în sertar!

– Poate ești alergică la propranolol.

– Nu. Ce, n-am mai luat?!

Mă reped, iau pastila roz și o înghit.

– Ia cu multă apă, cât mai multă!

Doctoriţa propune să mă ducă la spital, dar nu înainte de a-mi face o injecţie cu glucoză. Mă văd instant în comă diabetică. 

– Nu mai bine mănânc eu ceva? încerc, timid.

– Ce-ai mâncat azi?

Mă simt mândră că am un stil de viaţă sănătos şi enumăr alimentele ingurgitate.

– Dar sunt vreo şapte ore de atunci. La spital pot să mănânc? 

– Da, te așteaptă ăia cu masa pusă. Hai c-am mai văzut mulţi de-ăștia ca tine. Vii sau nu vii?

– Mai bine stau acasă. Mă descurc. 

– Atunci semnează aici! 

Nu voi ști niciodată dacă Adi scriitorul sau Adi personajul dintr-un roman celebru a luat tot anafranil cu cinci beri și tot ce i s-a întâmplat a fost să se cace pe el. Aşa cum nu voi ști dacă chiar am auzit-o pe doctoriţă spunând asta: „Ţi se pare mult să ai pulsul o sută? Înmulțește cu trei.” 

 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro.

Doza de ficțiune: „Punga cu sânge” de Constantin Buduleci 

Doza de ficțiune: „Îmblânzitorul de licurici” de Cătălina Steriu 

 

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe