Newsflash
Cultură

Doza de ficțiune: „Ciocolată amânată” de Ala-Tatiana Memiș

de Redacția Viața Medicală - dec. 9 2022
Doza de ficțiune: „Ciocolată amânată” de Ala-Tatiana Memiș

Ala-Tatiana Memiș ne-a trimis pentru rubrica „Doza de ficțiune” un text referitor la diagnosticul de diabet zaharat. Ea spune că „un diagnostic îți oferă oportunitatea de a cunoaște oameni tot soiul, de a observa caractere, de a lega cunoștinte, de a face schimb de informatii. Este un univers absolut fabulos, de aceea există și comunități create (de exemplu, persoane cu diabet, persoane cu intoleranțe, etc.), în care poveștile noastre și situațiile prin care trecem bat orice film de Hollywood”.

Doza de ficțiune: „Hai, noroc!” de Cezar Pârlog 

Doza de ficțiune: „Control” de Maria Magdalena Costea 

Ciocolată amânată 

— Hai, o bucăţică de ciocolată vrei? Mai prindem și noi niște energie. Mai avem până diseară, mi se adresează colega mea de birou.

— Nu, mulţumesc! Am așa o stare... îmi este doar sete, răspund fără pic de vlagă. 

— Ah, nu știi ce pierzi. E un sortiment nou apărut. Și ești... și o fiţoasă. Ţii dietă, ai slăbit de nu te mai recunosc și mie nu îmi zici metoda, îmi răspunde grăbită, îmi face cu ochiul și îmi întoarce spatele. 

doza49 de fictiune

*

Abia am reușit să ajung la medicul de familie. Am sunat de vineri, a trecut weekendul și luni nu aveau loc. Marţi. Marţi dimineaţă abia! Oare am ceva grav? Cancer? Bine că este și el totuși cu mine și m-a ajutat să ies din casă, să cobor, să urc. Simt că leșin sau cad... în gol. Ah, ce sete îmi este! Respir și greu. Am și crampele acestea la picioare. Să cer niște apă! Dar nici nu pot articula cuvintele. Am gura atât de uscată. Am capul atât de greu. Totul mă doare... De ce se uită așa doamna doctor? De ce e așa agitată? De ce dă chiar acum un telefon? Ambulanţa? De ce să vină? El mă ia în braţe și încearcă să fugă, fuge cu mine pe scări. De unde are atâta energie? Cioco...

*

Bip! Bip! Bip! Încerc să deschid ochii albaștri și să disting ceva. Bip! Bip! Acest sunet chiar e supărător. Încep să mă foiesc și îmi dau seama că sunt în pat. Patul e alb, pereţii sunt albi, o doamnă este îmbrăcată în alb, mai sunt două paturi, unul în stânga, celălalt în dreapta. Bip! Bip! Realizez că sunt într-o cameră de spital. Sunt confuză. Îmi observ mâinile. Am o perfuzie, se pare. Am mai văzut de-astea în filme. Hmmm... Se pare că mai am una... sub cearceaf? Mă tot foiesc, căci ceva parcă mă incomodează.

— Bună dimineaţa, înger bălai! Eu sunt doamna asistentă. Nu te speria! Ești pe secţia de ATI. Ai fost adusă ieri. Ai dormit de ieri dimineaţă. O să îţi revii. O să fii bine, spune femeia în alb.

— Dar... Dar ce am? reușesc să îngân ceva.

— O să treacă imediat doamna doctor și o să stea de vorbă cu tine. O să îţi explice tot, îmi răspunde, în timp ce se uită atent la perfuzie.

— Vă rog, vă rog, spuneţi-mi ce am!

O prind de mână încet.

— Stai liniștită, te rog, și nu mai da din mână că nu merge perfuzia. Ai fost diagnosticată cu diabet zaharat și nu prea o să mai poţi mânca așa multă ciocola... Dar cel mai bine o să îţi explice doamna doctor, spune în timp ce mă mângâie pe umăr.

*

De ce oare am refuzat bucăţica de ciocolată? Acum, când ţi se dă, nu îţi trebuie, și când îţi trebuie, nu ţi se mai dă. 

 

Doza de ficțiune: „Fapt divers” de Virgil Răzeșu 

Doza de ficțiune: „Domeniul Mizantropului” de Viviance Găban 

 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe