Newsflash
Cultură

Doza de ficțiune: „Homeo” de Zina Marin

de Redacția Viața Medicală - mar. 31 2023
Doza de ficțiune: „Homeo” de Zina Marin

Zina Marin ne-a trimis o proză scurtă din domeniul homeopatiei.

Doza de ficțiune: „Frisonul” de Sabina Varga 

Doza de ficțiune: „Din mărturiile unei paciente” de Cristina Ionașcu 

Homeo 

— Bună ziua! Fundaţia pentru Homeopatie. Cu ce vă pot ajuta? Doamna doctor Nădejde este într-o consultaţie, dar pot să vă fac o programare.

Femeia de la celălalt capăt al firului nu pare foarte hotărâtă. Îi cere părerea secretarei despre diagnosticul fiului ei de 7 ani: tulburare obsesiv-compulsivă. Întreabă dacă remediile homeopatice l-ar putea ajuta. 

doza13 copy

— Nu ştiu să vă spun. La psiholog aţi fost? 

O brunetă înaltă, cam la 40 de ani, deschide în grabă uşa cabinetului şi întreabă şoptit, cu gesturi nervoase: 

— Ce psiholog? Ce vrea? Dă-mi-o la telefon! 

Cristiana, din palidă, devine roşie la faţă. Îi întinde receptorul telefonului fix. 

— Bună ziua, dragă doamnă! Doctor Cornelia Nădejde. Cu ce vă pot fi de folos? Cum se numește și ce vârstă are?

Își notează într-un carnet scos din buzunarul halatului. 

— Sigur că da. Homeopatia abordează toate problemele medicale. Remediile nu dau reacţii adverse, ca în medicina alopată. Secretara noastră lucrează aici de puţin timp, mai are unele scăpări. Abia aştept să îl cunosc pe micuţul David. Stabiliţi cu domnişoara secretară o întâlnire! 

Cristiana îşi stăpâneşte cu greu pulsul accelerat care îi bubuie în urechi. Doctoriţa îi pasează receptorul şi ciocăneşte cu un deget răzbunător în locul din agendă unde secretara trebuie să treacă numele şi numărul de telefon al pacientului.

— Te rog să vii până la mine în cabinet apoi!

Cristiana ia poziţie de drepţi în pragul uşii din furnir de nuc.

Poartă bocanci roz, de piele întoarsă, blugi negri şi o cămaşă înflorată, de vâscoză. Degetele lungi, împodobite cu un inel supradimensionat, se mişcă, ascunse la spate. Ar vrea să le bage în gură, să jupoaie cum se cuvine pieliţa din jurul unghiilor scurte, periate zilnic. 

— Ia loc, dragă Cristiana, că nu eşti pedepsită!

Doctoriţa, aşezată pe un scaun rotativ, cu spatele drept, mișcă ritmic, pe sub birou, picioarele așezate unul peste altul. Halatul verde, impecabil, acoperă rochia casual de caşmir, culoarea muştar, ce se aşază perfect pe corpul ei de manechin.

— Ce discuţie ai avut tu cu doamna Iordan, cea care a sunat înainte?

— M-a întrebat de băieţelul ei, dacă să vină aici.

— Aşa. Şi ce căuta psihologul în discuţie?

— Mi-a cerut un sfat pentru tulburarea psihică. M-am gândit că e normal să meargă la psiholog. 

— Ascultă, Cristiana! Treaba ta e să întâmpini pacienţii şi să le dai încredere. Încrederea este cea care vindecă. Acum e posibil să plecăm cu un handicap din cauza îndoielilor pe care le-ai semănat în sufletul acelei mame. 

— Mă scuzaţi, nu am ştiut exact ce să răspund. Am învăţat la facultate despre acest sindrom. 

— Nu te-am angajat în calitate de psiholog, ci de secretară. Ai reținut ce i-am răspuns doamnei, sper. Nu vreau să mai aud altceva de la tine.

— Sigur! Îmi pare rău. 

— Nu-i nimic. Acum, legat de curăţenie: am impresia că doamna manager nu ţi-a făcut trainingul suficient. Ţie îţi place cum se văd urmele astea de mop? 

— Dar spăl în fiecare zi. 

— Foarte bine, asta am şi convenit la început. Dar când faci un lucru, fă-l cu sens! De ce să fie atâtea urme de-a latul camerei când poţi frumos să mergi dinspre pat spre perete cu numai câteva linii?

În spatele ochilor căprui, cu gene rimelate şi machiate discret, Cristiana îşi face cruce. Îşi aminteşte cum era ea înainte să înceapă tratamentul: se uita cu groază la picioarele murdare ale lui frati-su pe covorul nou din sufragerie sau îi venea să plângă când găsea buretele din bucătărie plin de apă şi spumă, când ea îi spusese colegei de apartament să-l stoarcă şi să-l pună la uscat. Asta nu i-o făcea pe Nădejde mai simpatică. 

— Sună telefonul, trebuie să răspund. 

— Nu sunt la cabinet, da? Azi am mulţi pacienţi şi trebuie să mă pregătesc. 

Între timp vin și ceilalți doi medici își încep deja consultațiile. Nădejde se plimbă prin sala de așteptare, acum goală. 

— Te rog să nu-i mai programezi pe pacienţii care întârzie sau îşi amână programările!

Vorbeşte încet, ca să nu-și deranjeze colegii. 

— Am înţeles. 

— Notează în agendă! Doamna Miroiu trebuia să fie aici. A trecut deja un sfert de oră. Ce vină are următorul, de ce să-l pun pe el să aştepte şi să-mi decalez toate programările? 

Doctorița intră în cabinet şi se întoarce cu o caserolă pe care i-o întinde Cristianei. Bomboane de ciocolată umplute cu fructe de pădure. 

— Sunt fără zahăr. M-am gândit la tine când le-am făcut. Nu ştiu dacă îţi plac. Gustă una, te rog, să-mi spui cum sunt. Sau te preocupă silueta? 

— Mă preocupă, aş vrea să mă îngraş, zâmbește Cristiana. Mulţumesc mult, par delicioase! 

— Nu-ţi face griji. Majoritatea femeilor şi-ar dori să mănânce orice şi să arate ca noi. Dar ce voiai să zici mai devreme de tulburarea lui David, băiețelul programat săptămâna viitoare? 

Cristiana se îneacă și începe să tușească. Doctorița Nădejde îi umple un pahar cu apă de la dozatorul de lângă birou. Își șterge lacrimile produse de tuse și încearcă să respire normal. 

— Scuze, sper că nu te deranjează subiectul!

— Da, e un subiect sensibil pentru mine. Am și eu diagnosticul ăsta. Nu cred că se poate rezolva fără psiholog și psihiatru. 

Cristianei nu-i vine să creadă că a avut curaj să spună ceva ce a ascuns cu teamă atâta timp. Simte cum cade în gol. Nădejde se poartă ca și când nu a auzit nimic. Se ridică și intră la ea în cabinet. 

Doza de ficțiune: Atenţie, vine „Vizita” de Dana Voicu 

Doza de ficțiune: „Prima călătorie” de Emilia Grecu 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe