Newsflash
Cultură

Doza de ficțiune: „Împreună” de Erna Matzepa

de Redacția Viața Medicală - oct. 14 2022
Doza de ficțiune: „Împreună” de Erna Matzepa

Persoana care ne-a trimis proza „Împreună” scrie sub pseudonimul literar Erna Matzepa. Scrie în principal poezie, este absolvent al atelierelor Mornin’ Poets organizate de Revista de Povestiri. Este student în anul 5 la Medicină Generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”din Cluj-Napoca. Este prima dată când publică proză.

Doza de ficțiune: „La capătul distal al depresiei” de Diana-Ioana Șobea 

Doza de ficțiune: „Fachirul” de Carina Chereji 

Împreună 

Mă fascinează. Nu pot să înţeleg ce anume, dar mă fascinează. Poate că modul cum stă detașat de restul colegilor într-un colţ, ori poate ochii lui de un albastru clar, pierduţi, ca și cum ne-ar privi pe toţi deodată și totuși pe niciunul. George. Îl cheamă George. Și el e singurul care merge cu mine în drum spre cămin după întâlnirea cu tutorii. Medicină Generală, anul I, seria 2. Suntem colegi de grupă. 

doza41
*
Îmi scot banana strivită pe fundul ghiozdanului vernil și i-o întind. Cu un gest de eliberare, o propulsează, cu ambele mâini, de la balustrada etajului 4 al bibliotecii. O ascultăm cum cade pleașcă în mijlocul străzii. Procedăm la fel cu restul gunoaielor din ghiozdan și ne prăbușim de râs la baza balustradei. Nimerim o mașină în trecere. După înjurăturile venite din stradă, ne târâm pe brânci spre intrare. Îmi închid prezentarea pentru stagiul de mâine de la anatomie. Mă trage după el în baia băieţilor.

— Am auzit că ești poet și că acum te cheamă Erna, zeule! 

Îmi deschide prohabul. Încep să îi simt mirosul de tutun impregnat în părul lung, castaniu. Primul sărut. Anul II, semestrul 1. 
*
— M-au internat pentru depresie, îmi zice el, încercând să își tragă mânecile cămășii peste urmele de ţigară din palmă și cicatricile învechite, adunate una lângă alta pe antebraţe. O să revin la stagii când mă externează. O să mă pună pe medicaţie psihiatrică. 

Știam că mă minte. Nu e numai asta. Niciodată nu a fost vorba doar de depresie. La fel cum n-a fost vorba numai de mine atunci când am găsit banii lipsă din cont și obiectele furate. Sau când l-au găsit cu antebraţele tăiate în mijlocul holului, cu hipoglicemie și anemie megaloblastică.

— George... ce-ai făcut, George? 
*
Intrăm în vestiar. Cu aceleași gesturi pe care s-a obișnuit să nu le mai ascundă de restul colegilor, începe să își bage mâinile în buzunarele paltoanelor lăsate pe cuier.

— Uite, Erna! Am găsit pereche la cea albă, zice el, fluturând cele două brichete în aer, pentru ca apoi să le îndese în buzunarele pline de brichete furate, trimiţând o bezea în dreptul camerei de filmat. 

Începe să cânte cu vocea tot mai răgușită, tabagică, Alouette, gentille alouette, coborând scările circulare dinspre scuarul cu uscăciuni. Ecoul lui se stinge pe holul spitalului lăsând în urma lui să se audă doar reflexiile detunate ale acceselor de tuse în pereţii de beton armat.
*
Număr certitudinile împreună cu el. Prima: e toamnă. Lumina pătrunde hazliu prin geamurile clinicii de psihiatrie. A doua certitudine: faptul că existăm. Împreună. Privim scoarţa copacului din curte, inscripţionată de pacienţi cu simboluri pe care nici măcar noi nu le mai cunoaștem. Vorbim, cântăm, delirăm. Ne ţinem de mână. A treia certitudine: sângerăm la fel de mult. Împreună. 

Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro. 

Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro

revista de povestiri partener la Doza de Fictiune Viata medicala

Doza de ficțiune: „Unii se aseamănă, dar nu se adună...” de Camelia Ulmeanu 

Doza de ficțiune: „Unități” de Florin Popescu 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe