Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Draga Olteanu Matei, artistă mareață și soție de medic

Viața Medicală
Candid STOICA vineri, 4 decembrie 2020

Teatrul românesc este iarăși în suferinţă. Încă un slujitor de-ai lui ne-a părăsit.

Draga Olteanu

De la prima ei apariţie pe scenă, soarta actriţei Draga Mihai, cum se numea la început, a fost decisă. Ea va juca marile roluri de femeie din popor, guralivă, bărbătoasă, cu vorbirea neaoșă, cu apucăturile fruste și cu vorba înţepată. Și așa a fost Coana Chiriţa (o adaptare a lui Tudor Mușatescu, după piesa lui Vasile Alecsandri), Chiriachiţa din Titanic Vals de Tudor Mușatescu, Aneta Duduleanu din Gaiţele, de Alexandru Kiriţescu... Roluri parcă scrise pentru ea, pe care le-a onorat cu cinste și cu talent nemărginit. Tot atâtea roluri, tot atâtea biruinţe.

        Ca și rolurile din filmele comuniste Lupeni 29, Patima, Toamna Bobocilor, Iarna Bobocilor, Miezul fierbinte al pâinii etc., servituţi oferite cu largheţe de regimul comunist, pe care ea a fost – într-un anumit fel – nevoită să le interpreteze, prin specificul meseriei, umanizându-le cu talentul ei. A fost partenera de neuitat a lui Amza Pellea, celebra Veta, care a intrat în conștiinţa telespectatorilor din România.

        A avut toate darurile și, mai presus de ele, o vocaţie de absolut... Cine a văzut-o în teatru sau în filme n-o poate uita. De la marea artistă Sonia Cluceru, scena românească nu mai auzise o vorbire atât de simplă și de adevărată, de parcă personajele pe care le întruchipa vorbeau înviate de fiinţa ei. Strălucea la nivelul înalt al distribuţiilor, încât marii actori din generaţiile mai vechi, alături de care a jucat în tinereţe, o priveau cu admiraţie, acordându-i girul lor. N-a imitat, n-a invidiat și n-a gâlcevit pe nimeni. N-avea nevoie. A avut drumul ei.

        Rolurile mici le-a înfrumuseţat, le-a adăugat adevăruri numai de ea știute, iar rolurile mari le-a umanizat, lipindu-le de făptura sa. A cochetat și cu literatura, devenind scenaristă la câteva filme, dar n-a perseverat. A avut francheţea să declare că a cunoscut iubirea adevărată prin soţul ei, medicul Ion Matei, cu care a convieţuit 44 de ani fericiţi. Într-o lume versatilă, bântuită de schimbările partenerilor, ea, după două încercări nereușite, a ales calea statorniciei. Nu a trăit degeaba. A fost iubită de toţi și toţi au aplaudat-o. Chipul ei va rămâne mult timp pe retina celor care au văzut-o și au admirat-o.

        Am cunoscut-o la început de carieră și i-am urmărit cu admiraţie realizările, marile roluri de comedie. La aflarea veștii că ne-a părăsit, m-a cuprins un sentiment de mare regret. Dumnezeu s-o odihnească!

Etichete: Draga Olteanu Matei

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.