Newsflash
Cultură

Dragostea, ca o călătorie către propriul sine

de Dr. Maria DRAGOTĂ - feb. 20 2014
Dragostea, ca o călătorie către propriul sine
   Dacă-i marţi, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, scriitorii ne citesc din cele mai recente creaţii ale lor. La 4 februarie, a fost rândul lui Bogdan O. Popescu, deopotrivă medic neurolog, cadru universitar şi scriitor, autorul a şase volume de poezie şi unul de proză. Ne-a dezvăluit fragmente din Cartea dragostei, care va apărea în curând la Editura Humanitas.  Volumul, gândit pornind de la structura de 64 de hexagrame a Cărţii Schimbărilor (I Ching), cuprinde tot atâtea poezii, inspirate din echilibrul dragostei, nu din forţa de cuceritor, şi dedicate soţiei. Poemele au o primă parte, scrisă în stilul cunoscut din Aerobiciclete, şi o a doua, cu o poveste în care personajele principale, prinţul şi prinţesa, îşi ţes povestea lor de dragoste, frumoasă ca o stampă orientală.
   „Cartea dragostei este pentru mine cea mai importantă realizare literară a mea. Asta în primul rând pentru că nu este proiectată doar în nivelul stilistic, ci şi în cel axiologic şi filozofic. Am încercat să demostrez că personaje şi acţiune pot exista şi în poezie, nu doar în filme sau proză. Pe scurt, volumul  redă purificarea necesară, prin efort, experienţe dureroase şi revelaţii, pentru a putea iubi cu adevărat, fără să falsifici nimic. În Cartea dragostei mi-am propus să construiesc o lume, în care se poate trăi fără contaminarea invadantă a lumii de azi, chiar în miezul dragostei“, mi-a mărturisit poetul, la finalul evenimentului.
    Iată o „mostră“ din noua creaţie a lui Bogdan O. Popescu.
   (calcul, alegere)/fără tine s-au prăbuşit moleculele din mine în ADN-ul tău/s-au amplificat mişcările mele de leu de senzaţie/în alergare, în oprire, în mâncare de secunde, ploi, zări/protejez acum puii de fulgi de zăpadă, de cenuşă, /puii de făcut focul/de flori – orhidee, crizanteme, caprifoi/la un pahar de vin pe care ţi-l ofer/pentru că fără tine nu poate fi niciun ceas/nu poate fi nicio distanţă/între nucleul meu dens şi electronii mei uşori/care sar de pe orbita tristeţii pe cea a freneziei.
   (sincer faţă de miez)/departe de tine (…) nouă în al cincilea loc: numai sinceritatea uneşte, te uiţi deasupra ta, în cerul tău, cel de deasupra cerului celorlalţi. mercur face o plecăciune, cu sudoarea pe frunte, soarelui tău, inimii tale. venus, în rochie de seară, urmează, ştie să îşi încrucişeze genunchii într-o înclinare, ca la curţile imperiale britanice, în semn de slavă. pământul tău e teritoriul pe care îl străbaţi, el se supune inimii tale dacă drumul tău se supune rigorilor lui. marte te salută şi îţi asigură susţinere în războaiele tale. jupiter este foarte mare, nu se deranjează, dar îţi trimite un mesaj de felicitare pentru intenţia ta şi cartea ta frumoasă. saturn se învârte în jurul său până când credinţa sa se exprimă, crede în soarele său, în inima ta. uranus, neptun şi pluto, de mână, vin la spartul târgului, înfriguraţi, strigând: „sindicatul nostru doreşte un soare mare, sindicatul nostru bate pe oricine cu inima ta, bătând“. toate planetele s-au întors către drumul tău, către purificarea dragostei, către dulce, fii liniştit, lumina stelelelor te va călăuzi.
   • nouă deasupra: pescăruşii se sinucid, nivelul mării scade vertiginos, craniile au ajuns pe alt ţărm al amintirilor tale. te aşezi pe plajă, cu picioarele încrucişate, şi aştepţi ceremonia, spectacolul cinstirii miezului. pielea ta este prima care îţi laudă inima de leu, inima de zeu, pentru că o hrăneşti cu celule bune, care se divid, grăsimea ţesutului tău subcutanat îţi trimite reprezentanţi importanţi care dăruiesc inimii tale microinformaţii utile, despre duşmanii tăi nemiloşi, muşchii tăi, striaţi şi netezi, defilează într-o încordare şi un peristaltism nemaivăzut, oasele tale îţi trimit apendicele tău xifoid, să mulţumească inimii tale, bătând.
   V-am stârnit curiozitatea? Sensurile adânci şi depline le veţi înţelege doar după ce veţi parcurge întreaga construcţie a cărţii. Puţină răbdare, mai e doar o lună până la lansare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe