Newsflash
Cultură

Drum lin, Carmen Galin!

de Candid STOICA - apr. 3 2020
Drum lin,  Carmen Galin!

De curând a plecat dintre noi o mare artistă, care a contribuit cu maximă generozitate atât în teatru, cât și în film – Carmen Galin.

carmen galin

Născută la Iași, a fost școlită de profesori temeinici, avându-i colegi de promoţie (1967) pe Irina Mazanitis, Cristina Stamate, Sibylla Oarcea, Ilie Gheorghe, Eusebiu Ștefănescu, Mitică Popescu.

A debutat cu mare succes la teatrul din Piatra Neamţ, apoi pe scenele teatrelor Naţional din Cluj, Mic și Naţional din București, dovedind un talent viguros cu totul deosebit. Și-a uimit publicul prin performanţele sale, regizorii luptându-se din răsputeri să-i obţină colaborarea.

După un nefericit incident cu directorul Teatrului Naţional, Fănuș Neagu, plecat și el în lumea umbrelor, și-a dat demisia în 1996, retrăgându-se din viaţa artistică. N-a mai acceptat nicio colaborare și a trăit într-un cvasi-anonimat, ocupându-se de acţiuni umanitare.

De la Cel-de-Sus a avut mai toate darurile, însă mai presus de ele, vocaţia de dreptate și absolut. Dar nimeni n-ar fi bănuit că în spatele unei fericiri personale bătea o inimă tandră și fragilă. Nimeni n-a crezut că se poate retrage în culmea succesului artistic și conjugal. Și totuși a făcut-o!

Cu ani în urmă, am văzut-o în spectacolele ei studenţești, regizate de Andrei Șerban („Șeful sectorului suflete” și „Nu sunt turnul Eiffel”) premiate la festivalurile de la Wroclaw și Zagreb, dar și în cele de la Piatra Neamţ. Am văzut-o și în ultimul ei spectacol la Teatrul Naţional: „Steaua fără Nume”, de Mihail Sebastian, în regia lui Alexa Visarion (1994).

În decursul anilor i-am admirat realizările și i-am vizionat filmele de mare succes, în care a strălucit, făcând în jurul ei un halo de adevăr artistic. Carmen Galin era altfel, fără efort. Un altfel tulburător de mare, cu acea unicitate a creaţiei care îi redă spectatorului satisfacţia deplină.

Mărturisea că de multe ori nu a fost o persoană agreabilă – dar cine poate fi perfect în lumea ambiţiilor nemăsurate din perimetrul artei teatrale – și că a chinuit mai mulţi regizori cu exigenţele ei, pe unul dintre aceștia luându-l chiar de soţ. Trăia de mult timp, vegheată de un câine, într-o vilă somptuoasă din afara Bucureștilor, unde își invita foștii colegi.

Practica desenul și pictura, scria poezii și scenarii de film. Frumoasă, elegantă, inteligentă, zveltă și armonioasă, cu un farmec feminin special, veselă și entuziastă, sensibilă, bună și câteodată și rea, capabilă de scandal, dar și de emoţii zguduitoare, în stare să farmece și să vrăjească pe oricine – așa va rămâne în memoria celor ce au cunoscut-o și au admirat-o. Nu împlinise 74 de ani!

Dumnezeu s-o odihnească!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe