Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Drumul către specialitate şi mai departe

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ luni, 15 decembrie 2014
Tocmai s-a desfăşurat concursul de intrare în rezidenţiat. Voi, cei care aţi reuşit, sunteţi desigur nerăbdători şi curioşi să aflaţi cum va fi. Voi, cei care aţi parcurs deja acest drum, al învăţării specia­lităţii alese, vă mai amintiţi cu ce visuri, stare de spirit, gânduri, sentimente aţi pornit pe el? Cum a fost acea perioadă, ce satisfacţii v-a adus, cu ce dificultăţi v-aţi confruntat? Cum v-aţi inţeles cu superiorii, colegii, asistentele? Cât aţi învăţat şi practicat din tot ce ar fi trebuit să ştiţi? Pentru mine, începutul a fost în noiembrie 1995, când am dat examenul. Bucuria a fost imensă când m-am regăsit pe lista admişilor, au urmat emoţiile de la teleconferinţa pentru repartiţia locurilor în specialităţi, am ales pneumologia. Prima zi de lucru a fost 15 ianuarie 1996, iar primul salariu brut ca rezident a fost de 189.300 de lei vechi. Ei, dar asta e altă poveste, povestea mea. Amintirile mi-au fost iscate de cartea al cărei protagonist şi autor este dr. Ştefan Cristian Gutue. Intitulată Sunt rezident. What next?, ea le este dedicată „tuturor celor care şi-au căutat un maestru peste tot, mai puţin în interiorul lor“.
Volumul este structurat în două părţi: în prima, cititorii primesc sfaturi pentru optimizarea complexului proces de învăţare din rezidenţiat, află experienţele trăite de autor, acum medic specialist urolog la o clinică privată, cunosc aspectele practice ale activităţii de zi cu zi; în a doua parte, le sunt prezentate provocările şi realităţile cu care se confruntă proaspătul specialist, noţiuni de management al carierei, dificultăţile din sistemul sanitar românesc. Autorul descrie realist, dar cu umor, pas cu pas, parcursul său, în care a aflat ce înseamnă echipa, cum se construiesc corect (şi cum se pot deteriora!) relaţiile cu superiorii, colegii de secţie, cei din alte specialităţi, asistentele medicale. Un capitol abordează sintetic aspectele esenţiale ale practicii medicale: foaia de observaţie, pregă­tirea preoperatorie a pacientului, comunicarea operator–echipă, urmărirea postoperatorie, gărzile. Nu lipsesc subiectele considerate tabu: salarizarea şi plăţile informale din medicină, migraţia medicilor, ce rămân subiecte „fierbinţi“, a căror soluţionare depinde de foarte mulţi factori. Din capitolul de managementul carierei, aflăm despre „regula celor 10.000 de ore“, curba de învăţare, aşeptările angajaţilor, cum se scrie un CV corect, participarea la congrese, fellowship-uri, responsabilitate, imaginea medicului în România. Cum este rezidenţiatul în Anglia ne spune dr. Daniel Fudulu, prieten cu autorul – prilej de comparaţie şi meditaţie. „Ce aş face diferit dacă aş lua-o de la capăt?“ – probabil mulţi ne-am pus această întrebare, la care dr. Ştefan Gutue răspunde cu onestitate, privind înapoi cu luciditate şi o urmă de nostalgie, la anii de studenţie. Nu mai putem întoarce timpul, dar sperăm că sfaturile sale sunt utile pentru cei tocmai intraţi la Medicină, care vor fructifica la maximum cei şase ani, apoi vor şti cum să-şi aleagă specialitatea care li se potriveşte cel mai bine. Am remarcat caricaturile inspirate, realizate de Cristina-Maria Georgescu, care susţin stilul accesibil al cărţii.
Autorul nu pretinde niciun moment că le ştie pe toate, ci doar împărtăşeşte cu sinceritate experienţa şi experienţele sale de fost rezident, cu speranţa că îşi poate ajuta proaspeţii colegi să nu facă aceleaşi greşeli, să treacă mai uşor prin dificultăţi, să găsească mai lesne soluţii la problemele ivite şi, de ce nu, să aibă mai mult succes în carieră decât el. Aşadar, vă invit la o lectură alertă, plăcută care, dacă vă va inspira, vă va ajuta, vă va pune pe gânduri ori vă va descreţi fruntea (depinde în ce moment al vieţii profesionale sunteţi), cu siguranţă şi-a îndeplinit scopul. Ce urmează? Vom afla urmărind parcursul profesional al tânărului specialist, care se va materializa (sau nu) şi într-un viitor volum. Timpul ne va oferi răspunsul.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.